In 2009-2010 kwam Marlies Dekkers met prachtige nieuwe collecties. Net op het moment dat de nieuwe term Duurzame Inzetbaarheid werd geïntroduceerd. Anno 2021-2022 blijft het leuk om de parallel te trekken, tussen mode en een minder concreet eindresultaat als Duurzame Inzetbaarheid.

Een tijd geleden droeg iedere moderne, zelfbewuste vrouw een Marlies Dekkers. En wat dan precies, dat was haar geheim. Het kon zichtbaar Marlies Dekkers zijn of onzichtbaar. Nu weet ik niet of Marlies Dekker in of uit de mode is. Op of over the top.

 

Is Duurzame Inzetbaarheid nog in de mode?

Anno 2021-2022 geldt hetzelfde voor de term Duurzame Inzetbaarheid. Is dat ooit erg in de mode geweest? Is het nog steeds in de mode? Je kunt ook met je vakgebied uit de mode zijn: one day you’re in, next day you’re out.

In ieder geval verschijnt in het najaar 2021 de nieuwe derde druk van het Handboek Duurzame Inzetbaarheid Een Leven Lang Inzetbaar, waar ik aan meeschreef. Het eerdere boek won een publicatieprijs en wordt gebruikt in zowel de praktijk als in opleidingen Human Resource Management, zowel universitair als op HBO-niveau. Dus ik hoop van harte dat Duurzame Inzetbaarheid nog lang in de mode blijft.

Ontwerpers hebben een mooi vak en maken prachtige dingen, met aan het einde van de werkdag een tastbaar en mooi resultaat. Zichtbaar. Duurzame Inzetbaarheid is in ieder geval nooit zo concreet geweest als wat men in de mode industrie ontwerpt. Misschien is het bij bedrijven en organisaties die het hebben geïmplementeerd ook niet zo zichtbaar, tastbaar. Dat maakt het niet minder belangrijk.

 

Leiderschap, duurzame inzetbaarheid en stress

In de mode bij (human resources) management was eerder: competentiemanagement, levensfase bewust personeelsbeleid, vitaliteitsmanagement, gezondheidsmanagement en diversiteitsmanagement. Je had Telewerken, Thuiswerken en nu heet het Hybride Werken.

Ook management kent modes. Je kunt er goed bijlopen of je kunt de kleren van oma aan hebben. Als je er nu goed bij wilt lopen, heb je het over Vitaliteit, Diversity, Gezond werken, Mentale gezondheid, Future of Work. Dat is de nieuwste mode, net als de focus op Werkplezier en Werkgeluk. Dat loopt op de catwalk deze dagen. Het is nog wel hetzelfde als eerder, maar de naam is veranderd.

 

Balans werk en privé, stress of burnout

Balans werk privé is ook erg in de mode geweest. Ik zag het aantallen lezers en gebruikers van deze site en aan de Balanstool Priorities.nu – de berekening van de balans tussen werk en privé, die ik ontwikkelde en die enkele jaren (gratis) beschikbaar is geweest.

Nu weet ik niet of de term ‘work life balance’ of ‘een goede balans werk en privé’ nog in of uit de mode is. Op of over the top. Gebruikt u het nog? Ik heb de indruk dat we het steeds meer hebben over stress, burn-out, werkstress en werkdruk in plaats van goede werk privé balans. Ik hoor het graag van u.

Trendsetter of trendvolger of gewoon duurzaam geloven in wat je zelf doet. De meest duurzame gedachte vind ik dat het altijd over dezelfde mensen blijft gaan. Over hun welzijn, werkplezier en welbevinden.

Over succes in werk. Goed kunnen zijn in wat je doet. Gezond kunnen werken. Goede relaties met andere mensen kunnen hebben, gelukkig zijn in je werk. Kortom: op iedere leeftijd en in iedere levensfase zo gezond, succesvol en met plezier werken. Dat mogelijk maken is wat leiderschap van ons vraagt.

Dit blog publiceerde ik in 2009 en herschreef ik in september 2021. Naar de nieuwste mode termen op het werk. Op de catwalk, goed en gezond werken. Veel plezier en succes! 
Heeft u nieuwe modetermen? Ik hoor ze in uw reactie graag.

Meer lezen? Lees verder via de verschillende categorieën. Of lees hier meer bijvoorbeeld over:

Stress: een van de meest gerapporteerde gezondheidsproblemen in EU

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

Deel dit artikel