In 2010 werd de nieuwe term Duurzame Inzetbaarheid geïntroduceerd en volgden verschillende subsidierondes vanuit het Europees Sociaal Fonds om sectoren, bedrijven en organisaties te actualiseren met de nieuwste inzichten op dat vlak.

 

Is Duurzame Inzetbaarheid nog steeds een trend?

Begin 2022 is de nieuwe derde druk van het Handboek Duurzame Inzetbaarheid verschenen Een Leven Lang Inzetbaar, waar ik aan meeschreef. Het eerdere boek won een publicatieprijs en wordt gebruikt in zowel de praktijk als in opleidingen Human Resource Management, zowel universitair als op HBO-niveau. Dus ik hoop van harte dat Duurzame Inzetbaarheid nog lang in de mode blijft.

Leiderschap, duurzame inzetbaarheid en stress

Trends in human resources management waren eerder: competentiemanagement, levensfase bewust personeelsbeleid, vitaliteitsmanagement, gezondheidsmanagement en diversiteitsmanagement. Je had Telewerken, Thuiswerken en nu het Hybride Werken.

Ook management kent modes, trends en ontwikkelingen. Andere trends zijn Vitaliteit, Diversity, Gezond werken, Mentale gezondheid en nu: Future of Work. Daarnaast wordt de focus op Werkplezier en Werkgeluk langzaam maar zeker ingehaald door Veerkracht.

 

Balans werk en privé, stress of burn-out

Balans werk privé is ook erg in de mode geweest. Ik zag het aantallen lezers en gebruikers van deze site en aan de Balanstool Priorities.nu – de berekening van de balans tussen werk en privé, die ik ontwikkelde en die enkele jaren (gratis) beschikbaar is geweest. Daarnaast zag ik het aan de lezer statistieken van dit blog, de Sandra Blog – on work life balance.

Inmiddels wordt de term ‘work life balance’ of ‘een goede balans werk en privé’ nog wel gebruikt, maar ik heb de indruk dat we het steeds meer hebben over stress, burn-out, werkstress en werkdruk. Ik hoor het graag van u.

Trends, trendsetters of trendvolgers? De meest duurzame gedachte vind ik dat het altijd over dezelfde mensen blijft gaan. Over hun welzijn en werkplezier. Over succes in werk. Goed kunnen zijn in wat je doet. Gezond kunnen werken. Goede relaties met andere mensen kunnen hebben, gelukkig zijn in je werk. Kortom: op iedere leeftijd en in iedere levensfase zo gezond, succesvol en met plezier werken. Dat mogelijk maken is wat leiderschap van ons vraagt.

Dit blog publiceerde ik in 2009 en herschreef ik in januari 2023. 
Heeft u nieuwe modetermen? Plaats ze in uw reactie hieronder. 

Meer lezen? Lees verder via de verschillende categorieën. Of lees hier meer bijvoorbeeld over:

Stress: een van de meest gerapporteerde gezondheidsproblemen in EU

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

Deel dit artikel