Hoogbegaafdheid met een zeer hoog IQ (> 98 percentiel) kan een voordeel zijn in het werk. Het kan ook specifieke uitdagingen met zich meebrengen of problemen op het werk geven voor u als hoogbegaafde.
Sommige studies laten een hoger dan gemiddeld niveau zien van welzijn van hoogbegaafden op het werk. Succesvolle carrières onder hoogbegaafden zijn dan ook geen uitzondering. Andere studies melden verveling en een minder hoge tevredenheid op het werk.

 

Hoogbegaafd in bedrijf

Dit roept de vraag op wat hoogbegaafden waarderen in werk. Welke factoren dragen bij aan goede resultaten in het werk voor hoogbegaafden, hun welzijn en duurzame inzetbaarheid van hoogbegaafden op het werk?
In onderzoek van Tilburg University zijn deze vragen onderzocht met behulp van de waardegedreven capability benadering als theoretisch kader.

 

Onderzoek hoogbegaafd volwassenen werk

In het onderzoek werden 16 diepgaande semigestructureerde interviews met hoogbegaafde werknemers (IQ > 130) werden afgenomen. De transcripties werden geanalyseerd en de resultaten die deelnemers in het werk wilden bereiken werden geïdentificeerd, net als de contextuele en de persoonlijke factoren die van invloed waren op het bereiken van deze resultaten in het werk. Lees hier ook meer over onderzoek van de Universiteit Utrecht.

 

Resultaten hoogbegaafdheid en werk

Het onderzoek liet zien dat deelnemers veel waarde hechtten aan de mogelijkheid om te leren, hun kennis en vaardigheden te gebruiken en neigden ernaar om hoge ethische normen te hebben. Indien gerealiseerd, droegen deze waarden bij aan het welzijn.

De keerzijde was dat het vaak resulteerde in frustratie en verdriet als deze belangrijke waarden niet werden vervuld.

 

Hoogbegaafd en succes in het werk

De belangrijkste persoonlijke factoren die verband houden met welzijn op het werk en duurzame inzetbaarheid was het niveau van organisatiebewustzijn, zelfkennis, compromisbereidheid, en angst voor stigmatisering.
Contextueel was een faciliterende leiderschapsstijl van managers belangrijk, waardoor autonomie van de werknemer en beslissingsvrijheid mogelijk werd gemaakt.

Sociaal gezien genoten de deelnemers van anderen als sparringpartners, maar hadden vaak een afkeer van small talk wat soms kan leiden tot sociale vermijding en eenzaamheid.

 

Conclusies onderzoek hoogbegaafdheid en werk Tilburg University

Als hoogbegaafde werknemers erin slagen te krijgen wat ze waarderen in het werk, leidt dit tot welzijn en duurzame inzetbaarheid.

Coaching gericht op het verbeteren van het organisatiebewustzijn, specifieke sociale vaardigheden (bijv. small talk, aanpassingsvermogen) en het begrijpen van de eigen cognitieve processen kan waardevol zijn.

Faciliterend leiderschap gericht op autonomie is vaak nuttig.

Verder onderzoek moet proberen de bevindingen met behulp van kwantitatieve methoden en moet de impact van stigmatisering en leiderschapsstijlen verder onderzoeken.

 

Executive coach inschakelen bij hoogbegaafdheid en werk

Talent in actie is altijd prachtig om te zien. Kijk maar naar uw talent(en) en van mensen in uw omgeving. Om uw talent te versterken, uw sterke punten in het werk te onderzoeken en zicht te krijgen op uw belangrijkste werkwaarden is executive coaching van Priorities effectief.

U kunt Priorities’ executive coaching inschakelen bij hoogbegaafdheid op het werk in het algemeen. Ook kunt u Priorities’ executive coaching inschakelen als hoogbegaafdheid problemen in het werk veroorzaakt of als u bijvoorbeeld aanloopt tegen een veel te hoge werkdruk, stress of burn-out.

Wetenschappelijk onderzoek (o.a. van Tranzo, Tilburg University en van de Universiteit Utrecht) ligt ten grondslag aan het werk van Priorities.

Wilt u een executive coach inschakelen als hoogbegaafdheid speelt in het werk? Neem contact op met Priorities.

De (individuele) masterclass Targets en Werkwaarden kan u veel leren over wat hoogbegaafd en werk voor u betekent, wat het u brengt en welke waarden en problemen u herkent.
Voor uzelf, bijvoorbeeld om de vraag te beantwoorden in welke werkomgeving u als hoogbegaafde het beste kunt werken en wat belangrijk is in leiderschap.
Of voor andere mensen in uw werk, die u leiding geeft of waar u in uw team, organisatie of bedrijf mee samenwerkt.

 

Hoogbegaafd en stress

Vanuit de praktijk is mijn ervaring, dat hoogbegaafdheid kan leiden tot steeds meer verbanden zien en steeds meer werk aantrekken, en daarmee tot #stress #werkdruk en #burn-out.
Daarom ben ik er alert op bij begeleiding van cliënten in het Priorities at Work Programma, waarin werk reduceren centraal staat om hogere targets te kunnen halen. Ook dan hoor ik opmerkelijke verhalen van opmerkelijk getalenteerde mensen.

Spelen bij u vooral vragen rond hoogbegaafd en stress of hoogbegaafdheid en burn-out, download u dan het Ebook Priorities at Work of neem direct contact op om hoogbegaafdheid en oplossingen voor problemen op het werk te bespreken.

 

Sandra Kruijt

 

Meer lezen over hoogbegaafdheid en werk?

Boek over hoogbegaafdheid en succes in werk

 


Bronnen:

van Casteren, P., Meerman, J., Brouwers, E. et al. How can wellbeing at work and sustainable employability of gifted workers be enhanced? A qualitative study from a capability approach perspective. BMC Public Health 21, 392 (2021). https://doi.org/10.1186/s12889-021-10413-8

 


 

Deel dit artikel