Het maakte indruk toen toenmalig minister Bruno Bruins in maart 2020 aftrad als minister voor Medische Zorg en Sport, nadat hij last kreeg van een flauwte tijdens een debat over de coronacrisis. Hoe gaat het nu met oud-minister Bruins?

Het is een vraag die veel mensen stellen, uit algemene interesse. Soms stellen mensen de vraag als zij zelf overwerkt of burn-out raken of iemand in hun omgeving en zij zich afvragen óf en hoe je het beste na herstel van een burn-out weer aan het werk kunt gaan.

In juni 2020 gaf Bruno Bruins al aan dat het gelukkig weer goed gaat, zoals het interview hieronder ook laat zien. Bruins geeft hij aan dat hij veel slaapt en dat het iedere dag beter gaat.

 

Herstel van de burn-out na vijf-zes maanden

In september 2020 is hij vervolgens van start gegaan als tijdelijk directeur van de Haagse vervoersmaatschappij HTM. Dat duidt op volledig herstel na ongeveer vijf-zes maanden, gelukkig. Het is een verloop van het herstel dat je vaker ziet.

Sympathiek en warm, zo omschrijft Bruins de vele reacties die hij kreeg. Het voelde als een klap op de schouder. Een bericht waarin Bruins voor al deze reacties bedankt op LinkedIn kreeg zo’n 80.000 reacties.

In de spannende periode bij het uitbreken van de pandemie in maart 2020 ging het veel mensen erg aan het hart. Goed om iemand dan weer te zien lachen en te horen dat Bruins na enkele maanden uitrusten weer in een mooie positie weer van start ging.

 

Na burnout weer aan het werk en vervolgfuncties

Zoals gezegd, is Bruins van start gegaan als Algemeen directeur NV HTM a.i (Fulltime aug. 2020 – sep. 2021). Vervolgfuncties daarna zijn:

 • Voorzitter raad van advies Yris okt. 2020 – heden
 • Lid Raad van Commissarissen Intravacc jan. 2021 – heden
 • Raad van State, Staatsraad bij de Raad van State sep. 2021 – heden
 • UNICEF Lid raad van toezicht jan. 2022 – heden
 • Voorzitter Raad van Toezicht Alrijne zorggroep mei 2022 – heden

 

Bruins is lid van De Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (Octas)

Daarnaast is Bruno Bruins lid van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (Octas). Deze Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (Octas) adviseert het kabinet begin 2024 over een stelsel voor langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat stelsel staat onder druk, onder andere door een tekort aan verzekeringsartsen die beoordelen hoe ziek of arbeidsongeschiktheid een werknemer is die een WIA-uitkering wil.

De onafhankelijke commissie onder leiding van Roos Vermeij adviseert over een stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid dat betaalbaar, uitvoerbaar en uitlegbaar is. Het kabinet wil de hardheden in de WIA wegnemen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en minder plichten voor werkgevers (vooral de kleine werkgevers).

De commissie is gevraagd om met een probleemanalyse te komen en om vervolgens met meerdere oplossingsrichtingen te komen voor fundamentele, structurele knelpunten die in het huidige stelsel bestaan. De commissie heeft voor het opstellen van de probleemanalyse ook onderzoek laten uitvoeren naar de knelpunten van het huidige stelsel.

De commissie gaat verder met het ontwerpen van de oplossingsrichtingen. De commissie verwacht hierover begin 2024 te kunnen rapporteren.

 

Leden commissie Octas

 • Roos Vermeij is voorzitter van de commissie. Vermeij was Tweede Kamerlid voor de PvdA en hield zich bezig met onder andere sociale zekerheid en de arbeidsmarkt. Vermeij is bestuurder geweest bij pensioenfonds PME en was tot juni 2022 wethouder Economie, Wijken en Kleine kernen in Rotterdam.
 • Bruno Bruins is vicevoorzitter. Bruins was minister van Medische Zorg en Sport van 2017 tot en met 2020 en was daarvoor 5 jaar voorzitter van de raad van bestuur van UWV. Hij werkt als Staatsraad in de Afdeling advisering van de Raad van State.
 • Neele Kistemaker is oprichter en directeur van Muzus, een adviesbureau dat met een ontwerpaanpak aan maatschappelijke transities en sociale vraagstukken werkt.
 • Irmgard Borghouts is bijzonder hoogleraar HRM en Sociale Zekerheid aan de Universiteit van Tilburg.
 • Sita Mohabir is organisatieadviseur, trainer en jobcoach op het gebied van toegankelijkheid en inclusie. Mohabir was projectleider voor inclusief werkgeverschap bij de gemeente Den Haag. Zij is ervaringsdeskundige en zet zich in voor de ontwikkeling van organisaties naar gelijkwaardige inclusie (Equitable Inclusion).
 • Josine Westerbeek is voormalig (vice)voorzitter van werknemersorganisatie CNV en programmaleider bij Socires, een onafhankelijke denktank over cultuur en maatschappij. Zij is onder meer lid van de raad van toezicht van Stichting HandicapNL.
 • Maarten Lindeboom is hoogleraar Algemene Economie en afdelingshoofd van het Department of Economics bij de VU Amsterdam. Lindeboom is kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER).
 • Harry van de Kraats is voormalig algemeen directeur van werkgeversvereniging AWVN en is partner bij bureau Maes & Lunau.
 • Wout de Boer is voormalig verzekeringsarts en onderzoekt nationale en internationale verzekeringsgeneeskunde.
 • Pierre Koning is hoogleraar Arbeidsmarkt en Sociale Zekerheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Executive coaching bij burn-out

Ook tijdens Executive Coaching van Priorities komen terechte zorgen ter sprake over hoe je herstelt van een burn-out. Of we bespreken hoe je het werk het beste kunt opbouwen na burn-out en wat belangrijk is als je weer aan het werk gaat na burn-out. Soms zijn mensen bang dat ze na burn-out niet meer aan het werk kunnen. Dat hoeft niet, getuige het voorbeeld van Bruno Bruins of andere bekende Nederlanders en hun herstel na burn-out, overspannenheid of overwerktheid.

Daarom heb ik in de post langer stil gestaan bij het werk na burn-out van deze bekende Nederlander Bruno Bruins. Er is ook na de burn-out een mooie loopbaan gevolgd.

 

Executive coaching en preventie van uitval door burnout of stress

In het kader van (preventie van) stress en burn-out geef ik u graag het volgende mee. Werkdruk, stress, uitval en burn-out overkomt niet de minsten onder ons. Preventie van uitval is belangrijk, ook voor de meest capabele mensen tijdens fysiek en mentaal uitdagende tijden.

U kent ongetwijfeld zulke capabele mensen in uw omgeving die niettemin overwerkt, overspannen, burnout raakten of een zogeheten surmenage kregen.

Hier leest u meer over welke Bekende Nederlanders een burn-out kregen en daar gelukkig van herstelden.

Het uitvallen (lees: omvallen) van deze bekende Nederlander (BN’ers) laat zien hoe moeilijk het kan zijn om uitval zelf voor te zijn. Het werk is belangrijk, onze intenties zijn goed, we moeten zoveel en we willen zo graag goede resultaten neerzetten. Dan is het moeilijk om zelf gas terug te nemen. Vaak ook heeft je omgeving beter dan jijzelf door hoe het écht met je gaat, maar is het lastig om jou duidelijk te maken dat je een pas op de plaats moet maken.

 

Wat kun je zelf doen om burn-out te voorkomen?

Je kunt verder lezen:

 • In deze post Werkstress: een belangrijk onderwerp in deze tijd leg ik uit wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat je uitvalt. Je treft er een belangrijk overzicht aan van stress signalen waarmee je kunt inventariseren of je in de gevarenzone zit.
 • Je kunt het Ebook Priorities at Work downloaden en één van deze 9 Werkende Oplossingen inzetten om werkdruk direct te verlagen.

Wat kunnen anderen voor je doen om een burn-out te voorkomen?

Een goede vraag om te bespreken met de mensen om je heen is: ‘Als het niet goed met mij gaat, hoe kun jij dat dan zien?’ en ‘En als je dat ziet, hoe kun jij mij dat dan het beste duidelijk maken en zorgen dat ik bij stress signalen tijdig ingrijp?’.

 

Wat kun je het beste aangeven als je (bijna) uitvalt door burn-out?

Het verhaal vanuit de VVD rond het uitvallen van (oud-minister) Bruins vertelt, dat het ging om een ‘flauwte’. Het is begrijpelijk om het als zodanig te framen. Net zo begrijpelijk zou het zijn om het te benoemen als burnout, overspannen of overwerkt. Als je het groot zou willen maken kun je het een burnout van een bekende Nederlander noemen.

Iedere functie, positie, verantwoordelijkheid, organisatie of bedrijf vraagt een eigen woordkeuze. Het is belangrijk om aan te sluiten bij de woordkeuze die past bij jouw positie, sector en werkomgeving. De woordkeuze moet zodanig zijn dat het op de korte termijn verklaart wat er speelt en op de lange termijn geen negatieve impact heeft op het verdere verloop van je carrière. Het is belangrijk hier zeer zorgvuldig mee om te gaan. In een periode waarin (lichamelijke of mentale) kwetsbaarheid kan spelen, kan het belangrijk zijn hier in een vroeg stadium over te klankborden. Neem hiervoor contact op, zodat we een (gratis, 10 minuten) adviesgesprek kunnen inplannen.

Preventie van werkstress gaat daarover. Het belang van preventie van uitval, belangstelling voor de ander, een helpende hand en waar mogelijk en de klap op de schouder, sympathiek en warm als de ander dat nodig heeft. Ook als u of ik de ander zijn.

Ik hoop dat de foto van het moment waarop Bruins omviel niet meer getoond wordt. Media kunnen de neiging hebben foto- of filmmateriaal dat voor betrokkene pijnlijk kan zijn om terug te zien, te herhalen. Enige prudentie is wel op zijn plaats. Het onderstaande filmpje is positief om te laten zien.

Healthy Workplaces Manage Stress. Sandra Kruijt

 

Youtube – juni 2020.

Deel dit artikel