Dit weekend (1-2 april 2023) verschijnt in de Volkskrant een artikel over medisch specialisten en zogeheten bullying and harassment op het werk.

We hebben veel beweging op het onderwerp psychosociale arbeidsbelasting gezien na de uitzending van BOOS! over the Voice. Verschillende sectoren, organisaties en functies kwamen voorbij.

Nu betreft de openheid over misstanden de medische sector, met name medisch specialisten. Het artikel in de Volkskrant van 1.4.2023 laat zien hoe een medisch gespecialiseerd verpleegkundige tijden lang wordt lastig gevallen door een medisch specialist, tijdens haar opleiding. De belangrijke rol van de omstanders, collega’s, blijkt eruit. De rechtszaak die de medisch verpleegkundige aanspant in plaats van in te gaan op de aangeboden schikking door de medisch specialist, getuigt van haar moed en inzicht dat het belangrijk is dat zij openheid geeft over wat haar overkwam, zodat anderen van wat haar overkwam kunnen leren.

In onderzoek en literatuur was grensoverschrijdend gedrag, al een onderwerp. In onderzoek vaak naar het Engelse literatuur bullying and harassment genoemd. Versterkt is het naar voren gekomen met de MeToo beweging en nu ook door een enquête van De Geneeskundestudent, de jongere generatie aankomend medisch specialisten (zie hieronder Volkskrant 31 maart 2023) De individuele casus van medisch gespecialiseerd verpleegkundige laat helder zien dat wangedrag van iemand zich ook kan verplaatsen. Waar de specialist door collega’s uit de vakgroep in de gaten werd gehouden vanwege wangedrag jegens artsen in opleiding, richtte hij daarna het grensoverschrijdend gedrag op de medisch verpleegkundige.

Het is een belangrijke ontwikkeling om te volgen. Ook vanuit het juridisch kader erbij, goed werkgeverschap, compliance en aansprakelijkheid als werkgever.

 

 

Deel dit artikel