Ik wist dat ik het nooit zou kunnen maken. Een blij stapeltje was. Of een stapeltje blije was. Maar als je er een ziet, weet je meteen wat ik bedoel. Ik zag het voor het eerst toen ik in het kraambed lag. De kraamverzorgster was vrolijk, opgewekt en had alles onder controle. Dat kon ik wel gebruiken. De zoon van de andere kraamverzorgster die de twee dagen ervoor was geweest, was net door een auto aangereden. Hij had een gebroken been en eerlijk gezegd was niet helemaal duidelijk wie meer zorg nodig had, zij of ik.

De nieuwe kraamverzorgster gaf me het gevoel dat ik eindelijk kon gaan slapen. En dat kun je goed gebruiken als je in je kraambed ligt. Roze muisjes op kleine roze wolkjes.

Zo werd ik wakker van een vrolijke kraamverzorgster die afscheid kwam nemen na een dag hard werken. Ze had een blij stapeltje was in haar hand. En vertelde me nog blijer dat ze, terwijl ik heerlijk had liggen slapen – was ik lekker uitgerust? Lief, blij gezicht – nog vijf van die blije stapeltjes had weggewerkt. Ze was hartstikke blij en nou ging ze hartstikke blij naar huis. En het was nog echt ook.

Ik wist meteen dat ik dit nooit zou kunnen. Mijn stapeltjes zien er altijd anders uit. Ik krijg nooit stapeltjes blije was. Want, eerlijk, ik ben er niet voor in de wieg gelegd. Mijn carrière ligt elders. Ik heb alleen maar of gekreukte stapels was of een blij stapeltje was met een heel chagrijnig gezicht erboven. Het lukt me nooit op een andere manier.

Dan weet je dat je roeping hier dus niet is. Je kunt kiezen uit:

2-3 wassen per week (single huishouden),

3-4 wassen per week (ménage á deux),

4-5 wassen per week (gezin met 1 kind).

11-13 wassen per week bij een gezin met 2-3 kinderen (8-9 in het weekend + 3-4 doordeweeks).

mogelijk meer, afhankelijk van wie er in bed plast.

De was is niet belangrijk, een neuzeltaak zoals ik dat noem en waarover ik later meer zal schrijven. Maar geheel uitvlakken kun je dat werk niet. Al die stapeltjes blije was, week na week, je zou er chagrijnig van worden of juist blij. Ieder kiest zijn vak.

Kies zorgvuldig het vak dat bij je hoort, zou ik zeggen. Dat is mijn tip. En ik heb er nog een voor als je jong en single bent, wilt eindigen in een huis vol gezelligheid en rondrennende kinderen en op zoek gaat naar de juiste kandidaat. Tijdens dat romantische dinertje zou ik niet vragen: “Hou je van kinderen?”, maar juist: “Hou je van wassen?”. Pas na die vraag kun je serieus je plannen gaan trekken.

Meer lezen over Working parents, de spitsuur van het leven en de kunst van presteren?

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

Deel dit artikel