Deze column schreef ik een tijd geleden voor Vakblad Arbo,  dat ontwikkelingen op gebied van beleid, wet- en regelgeving en veilig en gezond werken signaleert. Een gesprek met een cliënte bracht mij erop dat ik deze column over digitalisering hier niet eerder had gepubliceerd (Vakblad Arbo nr 10 2016, Vakmedianet).

Vakblad ArboEr is een mooie tegenstelling in de wereld van de arboprofessional. Aan de ene kant staan de digibeten, met hun roep dat ze werkdruk ervaren door (nieuwe) ICT-toepassingen op het werk. Digitalisering levert hen stress op, daar waar ICT-toepassingen eigenlijk voor gemak moeten zorgen. Aan de andere kant staan de digital natives, de jongere generatie opgegroeid met een mooie digitale voorsprong. Maar van die generatie kampt dan weer 17 procent tussen de 25 en 35 jaar met psychosociale arbeidsbelasting. De jongere generatie moet soms juist leren om minder online te zijn.

Tussen deze uitersten laveert uw en mijn werk. Dat maakt digitalisering tot een interessant onderdeel. Gezond werk is werk zonder stress, dus aan u om in adviesgesprekken te adviseren: doe er iets meer of juist iets minder mee. Maar met dit advies komt u waarschijnlijk niet weg. U moet zelf van de hoed en de rand weten. En zo komt u bij de vraag: hoe digitaal fit bent u eigenlijk zelf? Ik ben u met deze vraag voorgegaan.

De afgelopen jaren heb ik mijn werk als professional organizer door nieuwe technologieën volledig zien veranderen. Waar toepassingen en adviezen om efficiënt te werken eerst slim waren, waren ze ineens achterhaald. Licht verontrust stelde ik mijzelf de vraag: wat is mijn bestaansrecht? Begrijp ik de uitdagingen die mensen in het werk tegenkomen en de oplossingen die zij daar voor zoeken? Komen die waardevolle adviezen, jarenlang in de praktijk opgebouwde kennis, bij een digital native binnen als ze die ander met een oude Nokia zien werken? Het was de vraag naar de houdbaarheid van mijn adviezen en het belang mijn werkwijze grondig onder de loep nemen.

Wat begon met enige verontrusting kreeg een leuke wending. Ik werd gaandeweg enthousiaster. Inmiddels draag ik mijn enthousiasme over in workshops en verwerk ik de kennis in adviestrajecten. In vogelvlucht langs slimme ICT-toepassingen die werk niet alleen vereenvoudigen, maar ook enorm leuk maken.

Fantastisch om mensen te laten zien hoe ze met één druk op de knop aantekeningen, dossiers en vakliteratuur bewaren, zoeken en terugvinden. Een foto of scan erbij plaatsen als ze onderweg zijn. Met groot gemak hun uren factureren, intussen de kilometeradministratie bijhouden, slim communiceren met ICT-toepassingen en effectief organiseren. Onderweg vergaderen per skype, samenwerken met collega’s in digitale dossiers of bestanden uitwisselen tijdens een elektronische vergadering.

Zo komen taken in het werk te vervallen: nieuwe ICT heeft ze zo vereenvoudigd dat het geen taken meer mogen heten. Andere zijn erbij gekomen, zoals het leuke nieuwe ‘digitale bij blijven’. Inmiddels zie ik het als een sport om digitaal fit te zijn en te blijven.

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

 


Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen? Ik coach directeuren, management teamleden, hoogleraren en mensen in vrije beroepen, die in een spagaat zitten tussen declarabele uren werken en hun management-, bestuurs- of acquisitietaken. Cliënten coach ik om veel minder uren te maken door overbodig werk te reduceren, de organisatie van het werk opnieuw in te richten, scherpe prioriteiten te stellen en veel hogere targets te halen.

Dit doe ik sinds 2004, met succesvolle begeleiding van bijvoorbeeld een hoogleraar met een grote afdeling, een directieteam van een bank of een directeur van een zorginstelling. Met plezier draag ik mijn werkervaring als advocaat, als Chief Human Resources, lid van het management team bij aan de expertise van mijn cliënten. Samen geeft dat prachtige resultaten.

Is dit voor u interessant? Dan nodig ik u uit voor een strategiegesprek. In dit gesprek krijgt u helder wat u nu nog tegenhoudt om minder uren te kunnen maken, leert u wat er voor nodig is om uw werk te verminderen en welke stap u hierin kunt zetten.

 

Deel dit artikel