In 2013 werd de Multidisciplinaire Richtlijn Werk-Privé Balans gepubliceerd. Work life balance werd hiermee een erkend belangrijk onderwerp. Belangrijk voor iedereen die werkt. Deze publicatie blijft relevant. Beter zelfs, de richtlijn Werk-privébalans werd in 2023 herzien en blijft voor 2024 en volgende jaren belangrijk.
(Deze post werd gepubliceerd in 2013 en bijgewerkt op maart 2024)
Een goede balans tussen werk en privé is erg belangrijk. Verstoring van die balans kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen minder efficiënt en productief zijn, of meer irritaties en ruzies hebben. Op het werk en thuis. Werkenden met een verstoorde werk-privébalans kunnen klachten krijgen die weer tot ziekte en uitval kunnen leiden.
Veel ontwikkelingen kwamen de afgelopen jaren in een stroomversnelling, van thuiswerken en mantelzorg tot de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Die ontwikkelingen hebben ook invloed op de werk-privébalans. Daarom werd de richtlijn uit 2013 herzien.
Onbalans tussen werk en privé leidt tot uitval, tot ziekteverzuim, tot burn-out. Het werk heeft invloed thuis en privé heeft invloed op werk. In de praktijk van Priorities en work life balance specialisatie sinds 2004 is een goede balans tussen werk en privé belangrijk voor preventie van stress, burn-out en ziekteverzuim.
Multidisciplinaire expertise over goede werk-privébalans
‘Multidisciplinair’ is de richtlijn in die zin dat Nederlandse Vereniging van Arbeids & Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), Beroepsvereniging voor Arbeids- en Organisatiedeskundigen (BAenO), Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA) en Nederlandse Vereniging van Veiligheidsdeskundigen (NVVK) deze richtlijn ontwikkelden.
De richtlijn heeft actuele aanbevelingen voor het handelen van de vier kerndeskundigen: bedrijfsarts, arbeids- en organisatiedeskundige, veiligheidskundige en arbeidshygiënist.
Herziene Multidisciplinaire Preventieve Richtlijn Werk-Privébalans
In de herziene richtlijn zijn resultaten uit de recente literatuur zijn verwerkt en er zijn nieuwe onderdelen opgenomen in de richtlijn. In de herziene multidisciplinaire richtlijn vind je onder andere:
- welke onderwerpen ten aanzien van werk-privébalans in de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) die iedere organisatie hoort te hebben, thuis horen,
- hoe je werk-privébalans opneemt in het Preventief Medisch Onderzoek of Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PMO/PAGO),
- welke preventieve organisatorische maatregelen geadviseerd kunnen worden,
- welke adviezen er zijn voor individuele werkenden,
- welk advies gegeven kan worden over preventieve maatregelen voor thuiswerkers.
Herziene Richtlijn Werk-Privébalans volgens Priorities belangrijk voor individuele werkenden
Zoals gezegd, is de Richtlijn gericht op vier kerndeskundigen. Dit vereist dat je als werkende bij een van de vier terecht komt, om toegang tot advies te krijgen dat gebaseerd is op deze richtlijn.
Echter, niet iedere werkende komt terecht bij een bedrijfsarts, arbeids- of organisatiedeskundige, veiligheidskundige en arbeidshygiënist. Werk je bijvoorbeeld al zelfstandige, zelfstandig ondernemer of ZZP’er of heeft de organisatie waar je werkt beperkte afspraken met bijvoorbeeld de arbodienst voor advies voor werkenden, dan kan het belangrijk zijn om zelf van het bestaan van deze richtlijn te weten.
Ook kan er een drempel zijn om het onderwerp werk-privébalans of work life balance te bespreken op het werk. Dan is het goed om van het bestaan van deze richtlijn te weten. Of te beslissen welke stappen je het beste kunt nemen om een goede balans tussen werk en privé mogelijk te maken of bijvoorbeeld buiten het werk om een deskundige in te schakelen.
Burnout, stress of verstoorde balans tussen werk-privé
Variërend van gezinnen met kinderen die opgroeien in chaos, van mensen die uiteenlopende redenen voor hun stress benoemen (regelmatig te herleiden tot werkdruk, privédruk of onbalans werk-privé), tot mensen die uitermate succesvol zijn in hun werk tot ze op een willekeurige dag gewoonweg omvallen. We noemen het vaak ‘burn-out’ en verschaffen het daarmee een legitimiteit.
Voor iedereen kan het belangrijk zijn preventief ook de eigen verantwoordelijkheid of mogelijkheden te onderzoeken voor een goede work life balance, duurzame inzetbaarheid, vitaliteit, werkgeluk en werkplezier.
De eerste juridische uitspraken waarin goed werkgeverschap rond burn-out uitkristalliseert, zijn er al. Want ook de werkgever kan bij mensen met een zware taakbelasting niet meer wijzen naar het vermeend verminderd functionerende individu. Belasting en belastbaarheid, draagkracht en draaglast, daar heeft de werkgever en de werkende ieder een boeiende verantwoordelijkheid in.
Werk privébalans bespreken bij een jaargesprek
Er rust nog steeds veel taboe op sommige gevolgen van werk-privé onbalans en er is nog steeds veel onbekendheid. Dat is jammer want gevolgen zijn te verhelpen. Met deze multidisciplinaire richtlijn kunt u wellicht voor uzelf of in aankomende (functionering)gesprekken balans werk-privé gemakkelijker bespreekbaar maken.
Priorities en de Multidisciplinaire Preventieve Richtlijn Werk-Privébalans
Werken op basis van de laatste inzichten en richtlijnen is belangrijk voor Priorities. Adviezen, de Workshop Werkdruk en Work Life Balance, het Priorities at Work Programme en de Masterclass Targets en Werkwaarden zijn geactualiseerd met de inzichten uit deze herziene Richtlijn Werk-Privébalans.
Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen? Ik coach directeuren, management teamleden, hoogleraren en mensen in vrije beroepen, die in een spagaat zitten tussen declarabele uren werken en hun management-, bestuurs- of acquisitietaken. Cliënten coach ik om veel minder uren te maken door overbodig werk te reduceren, de organisatie van het werk opnieuw in te richten, scherpe prioriteiten te stellen en veel hogere targets te halen.
Met plezier draag ik mijn werkervaring als advocaat, als MT-lid en Chief Human Resources bij aan de expertise van mijn cliënten. Samen geeft dat prachtige resultaten.
Loopt u aan tegen een onbalans tussen werk en privé? Wilt u uw werk-privébalans bespreken of uw work life balance verbeteren? Dan nodig ik u uit voor een strategiegesprek. In dit gesprek krijgt u helemaal helder wat u nu nog tegenhoudt om minder uren te kunnen maken, leert u wat er voor nodig is om uw werk te verminderen, welke stap u hierin kunt zetten en of één van de programma’s die Priorities biedt u hierbij kunnen ondersteunen.
Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt
U kunt de documenten hier downloaden:
Ik heb beide versies hier laten staan, zodat ook de verschillen en herzieningen te herleiden zijn.
Multidisciplinaire Preventieve Richtlijn Werk-Privébalans 2023
Richtlijn Werk-privébalans 2023 (NVAB, BAenO, NVvA, NVVK)
Achtergronddocument Richtlijn Werk-privébalans 2023 (NVAB, BAenO, NVvA, NVVK)
Multidisciplinaire Richtlijn Werk-Privébalans 2013
Multidisciplinaire Richtlijn Werk-Privé Balans (NVAB, BAenO, NVvA, NVVK, 2013)
Achtergronddocument (NVAB, BAenO, NVvA, NVVK, 2013)
Auteurs Herziene Multidisciplinaire Preventieve Richtlijn Werk-Privébalans 2023
F.S. (Felicia )Los MSc, wetenschappelijk medewerker richtlijnontwikkeling NVAB dr T. (Teddy) Oosterhuis, richtlijnmethodoloog NVAB
dr ir W.K. (Wendel) Post, arbeidshygiënist/health officer PMO, NVvA
dr D. (Daantje) Derks, Associate professor Work & Organizational Psychology, Erasmus Universiteit Rotterdam
dr P. (Pieter) Coenen, senior onderzoeker, Amsterdam UMC, Public and Occupational Health
J. (Jaap) Dogger, bedrijfsarts, NVAB
drs C.M. (Carmen) Geurts-van der Heiden, arbeids- en organisatiedeskundige, BA&O
C.J.M. (Ceciel) Lansink, arbeidshygiënist, NVvA
drs E.A.M.T. (Ellis) Lesterade, arbeids- en organisatiedeskundige, BA&O
L. (Louis) Nijland, registerveiligheidskundige RVK®/senior consultant, NVVK
J. (Jessica) van Ruitenburg, beleidsadviseur FNV, werknemersvertegenwoordiger
drs S. (Simone) Wensink MWO, A&O psycholoog/manager HR Wellbeing, werkgeversvertegenwoordiger
Lees hier verder over de week van de werkstress van 11-15 november 2024. Stress en werkstress kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen. Een one size fits all is daarom moeilijk te geven. Wat ik gaandeweg de jaren heb gezien wat wel werkt: is om als eerste stap de focus op talent te leggen. Lees hier verder of bestel het boek Effectief tegen werkstress – Ontdek Je Sterke Punten.
Bronnen:
A. B. Bakker (Eds). De Psychologie van Arbeid en Gezondheid. Bohn Stafleu van Loghum.
Abendroth A, den Dulk L. Support for the Work-Life Balance in Europe: The Impact of State, Workplace and Family Support on Work-Life Balance Satisfaction. Work Employment and Society 2011;25(2):234-256
Albertsen K, Garde AH, Nabe-Nielsen K, Hansen ÅM, Lund H, Hvid H. Work-life balance among shift workers: results from an intervention study about self-rostering. International Archives of Occupational and Environmental Health. 2014;87(3):265-74.
Allen, T. D., Johnson, R. C., Saboe, K. N., Cho, E., Dumani, S., & Evans, S. (Feb 2012). Dispositional variables and work-family conflict: A meta-analysis. Journal of Vocational Behavior, 80(1), 17-26.
Amstad, F. T., Meier, L. L., Fasel, U., Elfering, A., & Semmer, N. K. (Apr 2011). A meta- analysis of work- family conflict and various outcomes with a special emphasis on cross- domain versus matching- domain relations. Journal of Occupational Health Psychology, 16(2), 151-169.
Andrade CPLET, Work–Family Conflict during C-LiPTIoJ-RF. Administrative Sciences [Internet]. 2021; 11(3).
Auger KA, Landrigan CP, Gonzalez del Rey JA, Sieplinga KR, Sucharew HJ, Simmons JM. Better rested, but more stressed? Evidence of the effects of resident work hour restrictions. Academic pediatrics. 2012;12(4):335-43.
Barzin L, Virga D, Rusu A. The Effectiveness of a Job Crafting, Strengths Use, and Deficit Correction Intervention: A Randomized Controlled Trial. Psihologia Resurselor Umane. 2021;19:100-22.
Bellmann L, Hübler O. Working from home, job satisfaction and work–life balance – robust or heterogeneous links? International Journal of Manpower. 2020.
Bhattacharya S, Mittal P. The Impact of Individual Needs on Employee Performance while Teleworking. Australasian Business, Accounting & Finance Journal. 2020;14.
Boswell, W.,R, & Olson-Buchanan, J., B. (2007). The use of commucation technologies after hours: The role of work attitudes and work-life conflict. Journal of Management, 33, 592-610.
Butts, M. M., Casper, W. J., & Yang, T. S. (Jan 2013). How important are work-family support policies? A meta-analytic investigation of their effects on employee outcomes. Journal of Applied Psychology, 98(1), 1-25.
Byron, K. (Oct 2005). A meta-analytic review of work-family conflict and its antecedents. Journal of Vocational Behavior, 67(2), 169-198.
Campo AMDV, Avolio B, Carlier SI. The Relationship Between Telework, Job Performance, Work–Life Balance and Family Supportive Supervisor Behaviours in the Context of
COVID-19. Global Business Review. 2021:09721509211049918.
Capgemini. Experimenteren met het werken thuis en op kantoor. Inspiratie en lessen uit de praktijk. Inspiratie en lessen uit de praktijk. Utrecht, maart 2022
Carlson, D.C., Kacmar, K. M., & Williams, L. J. (2000). Construction and initial validation of a multidimensional measure of work-family conflict. Journal of Vocational Behavior, 56, 249-276.
Coffeng T, Coffeng P, van Steenbergen E. Bevlogen in balans: Ondersteun de werk-privébalans om prestatie en ambitie te bevorderen. TBV 2021 april;29(4):8-13
Delanoeije J, Verbruggen M, Germeys L. Boundary role transitions: A day-to-day approach to explain the effects of home-based telework on work-to-home conflict and home-to-work conflict. Human Relations. 2019;72(12):1843-68.
Derks, D., & Bakker, A., B. (2012). Smartphone use, work-home interference, and burnout: A diary study on the role of recovery. Applied Psychology: An International Review, , 1-30. doi:0.1111/j.1464- 0597.2012.00530.x
Diaz, I., Chiaburu, D. S., Zimmerman, R. D., & Boswell, W. R. (2012). Communication technology: Pros and cons of constant connection to work. Journal of Vocational Behavior, 80, 500-508.
Dilmaghani M. There is a time and a place for work: comparative evaluation of flexible work arrangements in Canada. International Journal of Manpower. 2020;ahead-of-print.
Dyrbye L, West C, Richards M, Ross H, Satele D, Shanafelt T. A Randomized, Controlled Study of an Online Intervention to Promote Job Satisfaction and Well-Being among Physicians. Burnout Research. 2016;3.
Dyrbye L, West C, Richards M, Ross H, Satele D, Shanafelt T. A Randomized, Controlled Study of an Online Intervention to Promote Job Satisfaction and Well-Being among Physicians. Burnout Research. 2016;3.
Eby, L. T., Casper, W. J., Lockwood, A., Bordeaux, C., & Brinley, A. (2005). Work and family research in IO/OB: Content analysis and review of the literature (1980–2002). Journal of Vocational Behavior, 66, 124-197.
Eddleston KA, Mulki J. Toward Understanding Remote Workers’ Management of Work– Family Boundaries: The Complexity of Workplace Embeddedness. Group & Organization Management. 2015;42(3):346-87.
Elbaz S, Richards JB, Provost Savard Y. Teleworking and work–life balance during the COVID-19 pandemic: A scoping review. Canadian Psychology / Psychologie canadienne. 2022: No Pagination Specified-No Pagination Specified.
Fenner, Grant H, Renn, R. W. (2010). Technology-assisted supplemental work and work-to- family conflict: The role of instrumental beliefs, organizational expectations and time management. Human Relations, 63, 63-82.
Ford, M. T., Heinen, B. A., & Langkamer, K. L. (Jan 2007). Work and family satisfaction and conflict: A meta- analysis of cross-domain relations. Journal of Applied Psychology, 92(1), 57-80.
Fox KE, Johnson ST, Berkman LF, Sianoja M, Soh Y, Kubzansky LD, et al. Organisational- and group-level workplace interventions and their effect on multiple domains of worker well-being: A systematic review. Work & Stress. 2022;36(1):30-59.
Fox, M. F., Fonseca, C., & Bao, J. (2011). Work and family conflict in academic science: Patterns and predictors among women and men in research universities. Social Studies of Science, 41, 715-735.
Gajendran, R. S., & Harrison, D. A. (Nov 2007). The good, the bad, and the unknown about telecommuting: Meta-analysis of psychological mediators and individual consequences. Journal of Applied Psychology, 92(6), 1524-1541.
Gee Wilson M, Polzer-Debruyne A, Chen S, Fernandes S. Shift work interventions for reduced work-family conflict. Employee Relations. 2007;29(2):162-77.
Geurts, S. A. E., Taris, T. W., Kompier, M. A. J., Dikkers, J. S. E., van Hooff, Madelon L. M, & Kinnunen, U.M. (Oct-Dec 2005). Work-home interaction from a work psychological perspective: Development and validation of a new questionnaire, the SWING. Work & Stress, 19(4), 319-339.
Gilboa, S., Shirom, A., Fried, Y., & Cooper, C. (Sum 2008). A meta-analysis of work demand stressors and job performance: Examining main and moderating effects. Personnel Psychology, 61(2), 227-271.
GRADE Working Group www.gradeworkinggroup.org
Graham M, Weale V, Lambert KA, Kinsman N, Stuckey R, Oakman J. Working at Home: The Impacts of COVID 19 on Health, Family-Work-Life Conflict, Gender, and Parental Responsibilities. Journal of Occupational and Environmental Medicine. 2021;63(11).
Greenhaus, J. H., & Beutell, N. J. (1985). Sources of conflict between work and family roles.
The Academy of Management Review, 10(1), 76-88.
Hammer LB, Johnson RC, Crain TL, Bodner T, Kossek EE, Davis KD, et al. Intervention effects on safety compliance and citizenship behaviors: Evidence from the work, family, and health study. Journal of Applied Psychology. 2016;101:190-208.
Hammer, L. B., Kossek, E. E., Anger, W. K., Bodner, T., & Zimmerman, K. L. (Jan 2011). Clarifying work- family intervention processes: The roles of work-family conflict and family-supportive supervisor behaviors. Journal of Applied Psychology, 96(1), 134-150.
Hammig, O., & Bauer, G. (2009). Work-life imbalance and mental health among male and female employees in switzerland. International Journal of Public Health, 54, 88-95.
Hammig, O., Knecht, M., Laubi, T., & Bauer, G., F. (2011). Work-life conflict and musculoskeletal disorders a cross-sectional study of an unexplored association. BMC Musculoskeletal Disorders, 12-60.
Härmä M, Tarja H, Irja K, Mikael S, Jussi V, Anne B, et al. A controlled intervention study on the effects of a very rapidly forward rotating shift system on sleep–wakefulness and well-being among young and elderly shift workers. International Journal of Psychophysiology. 2006;59(1):70-9.
Haslam DM, Sanders MR, Sofronoff K. Reducing Work and Family Conflict in Teachers: A Randomised Controlled Trial of Workplace Triple P. School Mental Health. 2013;5(2):70-82.
Haslam DM, Sanders MR, Sofronoff K. Reducing Work and Family Conflict in Teachers: A Randomised Controlled Trial of Workplace Triple P. School Mental Health. 2013;5(2):70-82.
Hasson H, Brisson C, Guérin S, Gilbert-Ouimet M, Baril-Gingras G, Vézina M, et al. An organizational-level occupational health intervention: Employee perceptions of exposure to changes, and psychosocial outcomes. Work & Stress. 2014;28(2):179-97.
Hayden JA, van der Windt DA, Cartwright JL, Côté P, Bombardier C. Assessing bias in studies of prognostic factors. Ann Int Med 2003;158(4):280 6.
Heiden M, Widar L, Wiitavaara B, Boman E. Telework in academia: associations with health and well-being among staff. Higher Education. 2021;81(4):707-22.
Heuvel S van den, Bouwens L, Rosenkrantz N, Zoomer T, Wiezer N. Thuiswerken – Risico’s, gezondheidseffecten en maatregelen. Leiden: TNO, april 2021
Hezkiau-Ludwig R, McCarthy JM. Work-Family Enrichment Training: Promoting Transferability of Resources across Life Domains. Academy of Management Proceedings. 2018;2018(1):12586.
Hezkiau-Ludwig R, McCarthy JM. Work-Family Enrichment Training: Promoting Transferability of Resources across Life Domains. Academy of Management Proceedings. 2018;2018(1):12586.
Hoobler, J. M., Hu, J., & Wilson, M. (Dec 2010). Do workers who experience conflict between the work and family domains hit a “glass ceiling?”: A meta-analytic examination. Journal of Vocational Behavior, 77(3), 481-494.
Hoque K, Bacon N. Working from home and disabled people’s employment outcomes. British Journal of Industrial Relations. 2021;60.
Hosseinabadi R, Karampourian A, Beiranvand S, Pournia Y. The effect of quality circles on job satisfaction and quality of work-life of staff in emergency medical services. International Emergency Nursing. 2013;21(4):264-70.
Hu X, Subramony M. Disruptive pandemic effects on telecommuters: A longitudinal study of work–family balance and well-being during COVID-19.
Huguet, A, Hayden, JA, Stinson J, McGrath PJ, Chambers CT, Tougas, ME, Wozney L. Judging the quality of evidence in reviews of prognostic factor research: adapting the GRADE framework. Syst Rev;2013.5(2):71.
Hyland PK, Lee RA, Mills MJ. Mindfulness at Work: A New Approach to Improving Individual and Organizational Performance. Ind Organ Psychol Dec 2015;8(4):576-602
Jacukowicz A, Merecz-Kot D. Work-related Internet use as a threat to work-life balance – a comparison between the emerging on-line professions and traditional office work. Int J Occup Med Environ Health. 2020;33(1):21-33.
Juchnowicz MKHEW-B, Digital Work during the C-P. Information [Internet]. 2021; 12(8).
Kaufman G, Taniguchi H. Working from Home and Changes in Work Characteristics during COVID-19. Socius. 2021;7:23780231211052784.
Kazekami S. Mechanisms to improve labor productivity by performing telework. Telecommunications Policy. 2020;44(2):101868.
Kelly EL, Moen P, Oakes JM, Fan W, Okechukwu C, Davis KD, et al. Changing Work and Work-Family Conflict: Evidence from the Work, Family, and Health Network*. Am Sociol Rev. 2014;79(3):485-516.
Kelly EL, Moen P, Tranby E. Changing Workplaces to Reduce Work-Family Conflict: Schedule Control in a White-Collar Organization. American Sociological Review. 2011;76(2):265-90.
Kelly, E. L., Moen, P., & Tranby, E. (Apr 2011). Changing workplaces to reduce work-family conflict: Schedule control in a white-collar organization. American Sociological Review, 76(2), 265-290.
Khateeb FR. Analysis of work-life conflict construct in case of telework-a case study of teachers from Kashmir Valley (India) during Covid-19 Pandemic. SEA-Practical Application of Science. 2021(26):143-54.
Kiburz KM, Allen TD, French KA. Work–family conflict and mindfulness: Investigating the effectiveness of a brief training intervention. Journal of Organizational Behavior.
2017;38(7):1016-37.
Kim, S., Okechukwu, C. A., Buxton, O. M., Dennerlein, J. T., Boden, L. I., Hashimoto, D. M., & Sorensen, G.,. (2013). Association between work-family confict and musculoskeletal pain among hospital patient care workers. American Journal of Industrial Medicine, 56, 488-495.
Kossek, E. E., Pichler, S., Bodner, T., & Hammer, L. B. (Sum 2011). Workplace social support and work- family conflict: A meta-analysis clarifying the influence of general and work- family-specific supervisor and organizational support. Personnel Psychology, 64(2),
289-313.
Lallukka, T., Rahkonen, O., Lahelma, E., & Arber, S. (2010). Sleep complaints in middle- aged women and men: The contribution of working conditions and work-family conflicts. Journal of Sleep Research, 19, 466-477.
Leidraad Preventief medisch onderzoek van werkenden. Amsterdam en Utrecht: KMKA/ Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC en Kwaliteitsbureau NVAB, 2013. https://nvab-online.nl/sites/default/files/bestanden-webpaginas/Leidraad_PMO5c1b.pdf
Macy, J., T., Chassin, L., & Presson, C., C. (2013). The association between work-family conflict and smoking quantity among daily smokers. Nicotine & Tobacco Research Advance Access, , 1-6.
Marino M, Killerby M, Lee S, Klein LC, Moen P, Olson R, et al. The effects of a cluster randomized controlled workplace intervention on sleep and work-family conflict outcomes in an extended care setting. Sleep Health. 2016;2(4):297-308.
Matthews, R. A., Kath, L. M., & BarnesFarrell, J. L. (Jan 2010). A short, valid, predictive measure of work- family conflict: Item selection and scale validation. Journal of Occupational Health Psychology, 15(1), 75-90.
Mesmer-Magnus, J. R., & Viswesvaran, C. (Oct 2005). Convergence between measures of work-to-family and family-to-work conflict: A meta-analytic examination. Journal of Vocational Behavior, 67(2), 215- 232.
Michel A, Bosch C, Rexroth M. Mindfulness as a cognitive–emotional segmentation strategy: An intervention promoting work–life balance. Journal of Occupational and Organizational Psychology. 2014;87(4):733-54.
Michel, J. S., & Hargis, M. B. (Dec 2008). Linking mechanisms of work-family conflict and segmentation. Journal of Vocational Behavior, 73(3), 509-522.
Michel, J. S., Kotrba, L. M., Mitchelson, J. K., Clark, M. A., & Baltes, B. B. (Jul 2011). Antecedents of work- family conflict: A meta-analytic review. Journal of Organizational Behavior, 32(5), 689-725.
Michel, J. S., Mitchelson, J. K., Kotrba, L. M., LeBreton, J. M., & Baltes, B. B. (Apr 2009). A comparative test of work-family conflict models and critical examination of work-family linkages. Journal of Vocational Behavior, 74(2), 199-218.
Michel, J. S., Mitchelson, J. K., Pichler, S., & Cullen, K. L. (Feb 2010). Clarifying relationships among work and family social support, stressors, and work-family conflict. Journal of Vocational Behavior, 76(1), 91-104.
Miglioretti M, Gragnano A, Margheritti S, Picco E. Not all telework is valuable. Journal of Work and Organizational Psychology. 2021;37:11-9.
Miron D, Petcu MA, David-Sobolevschi MI, Cojocariu RC. A muldimensional approach of the relationship between teleworking and employees well-being-romania during the pandemic generated by the SARS-COV-2 virus. Amfiteatru Economic. 2021;23(58):586-600.
Moen P, Kelly EL, Fan W, Lee S-R, Almeida D, Kossek EE, et al. Does a Flexibility/Support Organizational Initiative Improve High-Tech Employees’ Well-Being? Evidence from the Work, Family, and Health Network. American Sociological Review. 2016;81(1):134-64.
Moen P, Kelly EL, Tranby E, Huang Q. Changing Work, Changing Health: Can Real Work- Time Flexibility Promote Health Behaviors and Well-Being? Journal of Health and Social Behavior. 2011;52(4):404-29.
Moen, P., Fan, W., & Kelly, E. L. (2013). Team-level flexibility, work-home spillover, and health behavior. Social Science and Medicine, 84, 69-79.
Nabe-Nielsen K, Garde AH, Diderichsen F. The effect of work-time influence on health and well-being: a quasi-experimental intervention study among eldercare workers.
International Archives of Occupational and Environmental Health. 2011;84(6):683-95.
Nelson, C. C., Yi, L., Sorensen, G., & Berkman, L. F. (2012). Assessing the relationship between work-family conflict and smoking. American Journal of Public Health, 102(9), 1767-1772.
Netemeyer, R. G., Boles, J. S., & McMurrian, R. (Aug 1996). Development and validation of work-family conflict and family-work conflict scales. Journal of Applied Psychology, 81(4), 400-410.
Nijp HH, Beckers DGJ, van de Voorde K, Geurts SAE, Kompier MAJ. Effects of new ways of working on work hours and work location, health and job-related outcomes.
Chronobiology International. 2016;33(6):604-18.
Nylen, L., Melin, B., & Laflamme, L. (2007). Interference between work and outside-work demands relative to health: Unwinding possibilities among full-time and part-time employees. International Journal of Behavioral Medicine, 14(4), 229-236.
Olson R, Crain TL, Bodner TE, King R, Hammer LB, Klein LC, et al. A workplace intervention improves sleep: results from the randomized controlled Work, Family, and Health Study. Sleep Health. 2015;1(1):55-65.
Palumbo R, Manna R, Cavallone M. Beware of side effects on quality! Investigating the implications of home working on work-life balance in educational services. The TQM Journal. 2020.
Palumbo R. Let me go to the office! An investigation into the side effects of working from home on work-life balance. International Journal of Public Sector Management. 2020.
Peeters, M., Van Steenbergen, E., & Heiligers, P. (2012). De balans tussen werk en privé. In W. Schaufeli &
Posard MN, Hultquist M, Segal DR. Adjusting the Duty Day Schedule to Improve Health and Family Life in Garrison. Journal of Human Behavior in the Social Environment.
2013;23(6):789-99.
Pryce J, Albertsen K, Nielsen K. Evaluation of an open-rota system in a Danish psychiatric hospital: a mechanism for improving job satisfaction and work–life balance. Journal of Nursing Management. 2006;14(4):282-8.
Rodríguez-Modroño P, López-Igual P. Job quality and work—life balance of teleworkers. International journal of environmental research and public health. 2021;18(6):3239.
Sandoval-Reyes J, Idrovo-Carlier S, Duque-Oliva EJ. Remote work, work stress, and work–life during pandemic times: A Latin America situation. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2021;18(13):7069.
Sharif MO, Janjua Sharif, FN, Ali H, Ahmed, F. Systematic reviews explained: AMSTAR how to tell the good from the bad and the ugly. Oral Health Dental Manage 2013;12(1), 9 16
Shea BJ, Reeves BC, Wells G, Thuku M, Hamel C, Moran J, Moher D, Tugwell P, Welch V, Kristjansson E, Henry DA. AMSTAR 2: a critical appraisal tool for systematic reviews that include randomised or non-randomised studies of healthcare interventions, or both. BMJ 2017;358:j4008
Slutsky J, Chin B, Raye J, Creswell JD. Mindfulness training improves employee well-being: A randomized controlled trial. Journal of occupational health psychology. 2019;24(1):139-49.
Stephens, G. K., & Sommer, S. M. (Jun 1996). The measurement of work to family conflict. Educational and Psychological Measurement, 56(3), 475-486.
Sterne JA, Hernán MA, Reeves BC, Savović J, Berkman ND, Viswanathan M, Henry D, Altman DG, Ansari MT, Boutron I, Carpenter JR, Chan AW, Churchill R, Deeks JJ, Hróbjartsson A, Kirkham J, Jüni P, Loke YK, Pigott TD, Ramsay CR, Regidor D, Rothstein HR, Sandhu L, Santaguida PL, Schünemann HJ, Shea B, Shrier I, Tugwell P, Turner L, Valentine JC, Waddington H, Waters E, Wells GA, Whiting PF, Higgins JP. ROBINS-I: a tool for assessing risk of bias in non-randomised studies of interventions. BMJ. 2016;355:i4919
Tejero LMS, Seva RR, Fadrilan-Camacho VFF. Factors associated with work-life balance and productivity before and during work from home. Journal of Occupational and Environmental Medicine. 2021;63(12):1065.
Usmani S. Technology Assisted Supplemental Work, Work Life Enrichment and Work- Family Conflict: The Moderating Role of Time Management. City University Research Journal. 2021;11(1).
Vadvilavičius T, Stelmokienė A. Evidence-based practices that deal with work-family conflict and enrichment: systematic literature review. Verslas teorija ir praktika.
2020;21:820–6.
Valcour M. Work-Based Resources as Moderators of the Relationship Between Work Hours and Satisfaction With Work–Family Balance. J Appl Psychol. 2007 Nov;92(6):1512-23.
Vieten L, Wöhrmann AM, Michel A. Work-Time Control and Exhaustion: InternalWork-to- Home Interference and Internal Home-to-Work Interference as Mediators. Int J Environ Res Public Health 2022;19,3487.
Xu S, Kee K, Mao C. Multitasking and work-life balance: Explicating multitasking when working from home. Journal of Broadcasting & Electronic Media. 2021;65(3):397-425.