Een beginnende burn-out, beginnende overspannenheid of hoge stress? Wat nu? Een beginnende burn-out wordt vaak veroorzaakt door langdurige hoge stress, oplopende spanning of juist door een tekort aan échte ontspanning.

In het Ebook Priorities at Work beschrijf ik 9 stappen bij beginnende burn-out of hoge stress klachten. Het belangrijkste waar u het beste direct mee kunt beginnen is het inventariseren en monitoren van stress symptomen.

 

Stress symptomen: inventariseren en monitoren

Wat goed helpt en belangrijk bij een beginnende burn-out is, is het monitoren van stress symptomen. Vaak is dat een goede eerste stap om te inventariseren wat er speelt.

Last van stress? Hieronder staan de meest voorkomende spanningsklachten op een rij. Van welke klachten heb je last?

Priorities: Monitor uw Stress Signalen

Kruis ze aan.
Als je merkt dat stress toeneemt, monitor bij jezelf de spanningsklachten. Hoeveel signalen heb je aangekruist? Meer stress symptomen dan je dacht te hebben?
Het is goed dat je er nu bij stilstaat. Neem je klachten serieus. Je kunt lang aan een elastiekje trekken voordat de rek eruit is. Zo is het ook met onszelf: we kunnen bergen verzetten en we kunnen heel veel aan, voordat dit tot klachten leidt.

Misschien ben je er al aan gewend geraakt dat je vaak moe bent. Maar vaak moe zijn, is dat wel zo gewoon? Als je geen aandacht aan je klachten besteedt, kunnen ze ongemerkt verergeren. Je accu raakt leeg. In plaats van ‘soms’ ben je dan voortdurend moe en het plezier in je werk of privéleven verdwijnt. Uiteindelijk raak je overspannen, overwerkt of burn-out.

Het kost veel tijd om daarvan te herstellen. Des te belangrijker is het om het niet zover te laten komen. Hoe eerder je je klachten en de oorzaken aanpakt, des te kleiner de kans dat je overspannen wordt. Je lichaam vraagt niet voor niets om aandacht.

 

Dagelijks stress symptomen monitoren

In tijden van hoge werkdruk en stress adviseer ik mensen hun stresssignalen dagelijks te monitoren zodat je direct spanningsklachten herkent en kunt verlagen. De ervaring van de mensen die ik bij preventie van burn-out begeleid of bij het herstel van overspannenheid bevestigt dat  je de eerste stap hebt gezet naar de oplossing van een beginnende burn-out, als je je van de stress symptomen bewust wordt. Het is namelijk vaak zo, dat juist door het negeren of het het voorbij gaan aan de stress symptomen je overwerkt, burn-out of overspannen raakt.

 

Priorities is Ambassadeur Psychische Gezondheid

Vanuit Priorities ben ik al jaren Ambassadeur Psychische Gezondheid en draag ik het belang uit om tijdig aandacht te besteden aan mentale gezondheid en het verlagen van stressklachten. Inmiddels heet Fonds Psychische Gezondheid ‘Mind’. Ik maak nog steeds dankbaar gebruik van de goede informatie van Fonds Psychische Gezondheid.

Ingezet als tool in het kader van het Priorities at Work Programma, geeft dit effectieve oplossingen van werkdruk en stress.

Meer weten? Download het Ebook Priorities at Work. Of lees bijvoorbeeld verder:

Stress: belangrijk onderwerp in 2023 

De oorzaken van een burn-out

Burn-out bespreken met de werkgever 

Wat kan de werkgever doen bij burnout 

Meer weten over executive coaching bij een beginnende burn-out? Neem contact op over wat Priorities voor u kan doen.

Veel succes met het monitoren en het verlagen van de stress signalen!

Sandra Kruijt

 


 

Lees hier verder over de week van de werkstress van 13-17 november 2023. Stress en werkstress kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen. Een one size fits all is daarom moeilijk te geven. Wat ik gaandeweg de jaren heb gezien wat wel werkt: is om als eerste stap de focus op talent te leggen. Lees hier verder of bestel het boek Effectief tegen werkstress – Ontdek Je Sterke Punten.

Week van de werkstress 2023

Deel dit artikel