Vier manieren om mensen te steunen bij ingrijpende levensgebeurtenissen of life events, zie je in het model Oplossingskracht. Vaak weten we niet goed hoe we steun of hulp moeten vragen. Of weten we niet goed hoe je een ander goed kunt steunen bij ingrijpende levensgebeurtenissen.

Oplossingskracht is een eenvoudig model voor gewenste steun. Het is bedacht door Ingeloes Bense van de PreventieCoach. In een eenvoudig overzicht samengevat gaat het om: analytische, praktische, empathische en creatieve steun. 

Oplossingskracht

Hoe kun je iemand steunen of hoe kun je goed hulp bieden bij belangrijke levensgebeurtenissen?

Bij een life event of moeilijke fase in je werk waarin je privé veel te verwerken hebt, kan het lastig zijn om steun te krijgen of om hulp te aanvaarden. Ook kan het voor een familielid, vriend(in) of collega moeilijk zijn om u te steunen. Het kan zijn dat de de steun die de ander biedt, niet aansluit bij wat je op dat moment nodig hebt. Of het kan lastig zijn aan te geven wat je wél nodig hebt.

 

Empathische steun, analytische steun, praktische en creatieve steun

Welke steun heb je nodig? Het model geeft inzicht in wat je nodig hebt. Het maakt makkelijker om goede hulp en steun te vragen.

Ook ondersteunt het je om een ander beter te kunnen helpen. Dat is immers best lastig. Je moet weten waar de ander behoefte aan heeft.

Dit model geeft dat inzicht en maakt gemakkelijk bespreekbaar wat ieder nodig heeft.

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

 

Deel dit artikel