Hoe kan ik mij het beste ziekmelden bij burn-out, stress, overspannenheid of overwerktheid? Wanneer moet ik mij ziekmelden van werk bij burn-out of bij overwerktheid? Deze vragen wordt vaak gesteld.

Vaak kan het lang duren voor je je echt ziek moet melden. Toenemende stress klachten of burn-out symptomen bouwen een tijdje op tot dat het écht niet meer gaat. Dan kun je niet meer werken en zit er niets anders op dan je ziek melden. Hoe meld je je op de beste manier ziek?


Lees hieronder meer over:

  • Ziekmelden doe je volgens regels van de werkgever (zie het verzuimprotocol)
  • Voorbeeld ziekmelding mail als de werkgever geen regels heeft gegeven
  • Wat moet je vermelden als je je ziekmeldt? Wat hoef je niet te vermelden?
  • Privacy bij ziekte: je hoeft de reden bij ziekmelden niet te noemen
  • Herstel bij burnout, overspannenheid of overwerktheid? Maak je geen zorgen, je zult echt herstellen.
  • Ziek zijn en toch moeten werken? Nee, dat hoeft niet. Ziek = ziek.
  • Ga wel langs de huisarts of bedrijfsarts

Als je je nu moet ziekmelden van werk, zijn deze punten voldoende om te weten. Bewaar deze post van Priorities.nl en kom later terug om de rest te lezen. Voor nu wens ik u/je veel beterschap!


Huisarts of bedrijfsarts en ziekmelden bij burn-out, overspannenheid of overwerktheid

Of je het zelf burnout, stress, overspannenheid of overwerktheid noemt, dat maakt niet uit. Wat telt is dat je stressklachten hebt. Omdat je stressklachten of burnout symptomen te hoog zijn, kun je niet werken en moet je eerst herstellen.

Medisch advies van je huisarts of bedrijfsarts voor of na ziekmelden van werk met burnout is belangrijk.
Vóór of na het ziekmelden met burn-out is het daarom belangrijk om naar je eigen huisarts te gaan of een afspraak te maken bij de bedrijfsarts als je daar een goede band mee hebt en vertrouwen in hebt. Lees hier meer over: huisarts of bedrijfsarts.

Waarom is dit belangrijk?

  1. Het is de huisarts of de bedrijfsarts die de medische diagnose overspannenheid, burn-out of overwerktheid kan stellen. We kunnen immers niet zelf een medische diagnose stellen. Of je door de stressklachten of burnout symptomen ziek bent, is een medische diagnose, die door de huisarts of bedrijfsarts wordt gesteld. Ga dus zo snel mogelijk naar je eigen huisarts.
  2. Zodat je goed advies kunt krijgen voor je herstel en hierbij goed begeleid kunt worden. Het is belangrijk dat je het advies om te herstellen van de huisarts of bedrijfsarts volgt.
  3. Ziek worden kan iedereen gebeuren. Soms kan het zo zijn dat werk of werkomstandigheden ongezond zijn of kan sprake zijn van een ongezonde werkomgeving. Dan is het goed als een deskundige meekijken en u/je adviseert. Soms kan een melding bij de Arbeidsinspectie of bij het Centrum Beroepsziekten via de bedrijfsarts noodzakelijk zijn om te kunnen voldoen aan de registratie van burn-out zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organisation, WHO) mogelijk heeft gemaakt om wereldwijd de trends in burn-out in kaart te kunnen brengen.

Ziekmelden bij werkgever bij burnout, stress, overspannen of overwerkt

Ziekmelden doe je op dezelfde manier als bij iedere andere ziekte. Bij overspannenheid, overwerktheid of bij een burn-out is de ziekmelding niet anders dan anders. Bij het ziekmelden bij je werkgever of leidinggevende is het belangrijk de volgende punten te vermelden:

  • De datum vanaf wanneer je ziek bent en je werkzaamheden niet kunt uitvoeren;
  • Je hoeft de aard of oorzaak van je ziekte niet te vermelden. Je werkgever mag hier ook niet naar vragen;
  • Dat je de verzuimregels en het verzuimprotocol van je werkgever zult naleven;
  • Dat je je werkgever op de hoogte houdt van je herstel;
  • Dat je je zult houden aan de re-integratieverplichtingen en de aanwijzingen van de bedrijfsarts/arbodienst zult opvolgen, zodat je alles zult doen om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen.

Ziekmelding volgens het verzuimprotocol van de werkgever. Wat te doen bij ziekte (bij burnout, stress, overspannenheid, overwerktheid)

Als het goed is, heeft je werkgever bij je indiensttreding laten weten wat je moet doen als je ziek bent en hoe je je ziek meldt.
De werkgever is namelijk verplicht om de regels voor het ziekmelden of het aanvragen van ziekteverlof (of: verzuimverlof) bekend te maken bij de werknemers.
Je vindt dit in het verzuimprotocol, HR reglement of personeelsreglement.

Werkgevers hebben in dit verzuimprotocol meestal duidelijk omschreven hoe je je moet ziekmelden. Dit verzuimprotocol geldt ook bij ziekmelden door burn-out, overwerktheid, overspannenheid of mentale klachten.
Als werknemer moet je deze regels van de werkgever altijd opvolgen.

In het HR reglement (of: personeelshandboek, verzuimprotocol) ‘wat te doen bij ziekte’ is meestal opgenomen:
• hoe, bij wie (welke contactpersoon) en hoe laat u bij ziekte uiterlijk moet laten weten dat u ziek bent;
• informatie over wat te doen als je deze contactpersoon niet (direct) kan bereiken;
• of je zelf taken moet overdragen of bijvoorbeeld afspraken moet verzetten;
• hoe je je weer beter meldt als je bent hersteld.

Voorbeeld I – ziekmelding mail als er geen verzuimprotocol voor ziekmelding is

Heeft de werkgever geen verzuimprotocol opgesteld, dan is dit een voorbeeld van mail voor ziekmelding bij burnout, stres, overspannenheid of overwerktheid.


Beste [Naam werkgever/leidinggevende],

Hierbij meld ik mij ziek vanaf [datum].
Helaas zal ik mijn werkzaamheden niet kunnen uitvoeren tot nader order.

Ik zal u op de hoogte houden van de voortgang van mijn herstel. Mijn verwachting is dat dit niet voor [datum] zal zijn.

De aanwijzingen van de bedrijfsarts en/of arbodienst zal ik opvolgen om zo spoedig mogelijk weer aan het werk te kunnen.

Ik zal alles doen om te kunnen herstellen, meewerken aan mijn herstel en re-integratie, conform het arbeidsrecht (artikel 7:629 lid 3 van het Burgerlijk Wetboek) en de Wet Verbetering Poortwachter.

Mocht u vragen hebben of aanvullende informatie nodig hebben, dan zal ik bereikbaar zijn.
Of, u kunt mij bereiken via contact met [naam persoon die je hiervoor aanwijst].

Met vriendelijke groet,
[Je eigen naam]


Door deze ziekmelding te gebruiken voldoe je aan de regels van het arbeidsrecht en de Wet Verbetering Poortwachter.

In ieder bedrijf of organisatie bestaat weer een andere manier waarop je met elkaar communiceert. Is het voorbeeld hierboven te formeel? Het mag natuurlijk ook minder formeel. Maak er je eigen tekst van, die aansluit bij hoe je gewend bent te communiceren binnen jouw organisatie. Hier is een ander voorbeeld:

Voorbeeld II – ziekmelden werk

Onderwerp: Ziekmelding

Beste [Naam werkgever/leidinggevende],

Helaas moet ik mij ziekmelden vanaf [vandaag of vul in datum]. Ik ben helaas ziek geworden en het lukt me niet om mijn werk nu te doen.

Ik focus me op mijn herstel en laat je weten hoe het gaat zodra er iets verandert. Ik zal me houden aan de adviezen van de bedrijfsarts en arbodienst en werk graag mee aan mijn herstel en re-integratie. Voor nu verwacht ik dat ik voor [datum] niet kan terugkeren.

Je kunt me bereiken via [jouw contactgegevens] of, als nodig, via [naam contactpersoon].
Groeten,
[Je eigen naam]

 

Contactpersoon bij burnout, overspannenheid of overwerktheid

Vooral bij stress klachten door burnout, overspannenheid of overwerktheid is rust kunnen nemen belangrijk. Even helemaal niet aan het werk denken, geen mail lezen, geen socials, niet mobiel gebeld kunnen worden kan belangrijk zijn voor je herstel.

Tegelijkertijd moet je wel bereikbaar blijven voor je werkgever. Dan kan het goed zijn om het contact met de werkgever via iemand anders als contactpersoon, te laten lopen. Met deze contactpersoon kan de werkgever contact opnemen bij alles wat voor een goede re-integratie belangrijk is. Als je weer wat meer bent hersteld, kun je zelf weer het contact met de werkgever onderhouden. Dat is voor alle partijen altijd goed en goed voor je re-integratie. Zo blijf je namelijk ook betrokken bij je werk en op de hoogte van wat er speelt.

Er zijn natuurlijk veel oorzaken voor overwerktheid, overspannenheid, burn-out en stress. Het komt ook voor dat mensen juist door hun werk overwerkt raken. Lees hier meer over de oorzaken van burnout. Het komt ook voor dat mensen overspannen raken vanwege pesten op het werk. Stress kan verder oplopen als je bijvoorbeeld tijdens je herstel gebeld zou worden door iemand die juist je probleem veroorzaakt. In zo’n geval kan het extra belangrijk zijn om een ander als contactpersoon aan te wijzen.

 

Privacy bij ziekte: je hoeft niet te zeggen dat je een burnout hebt, overspannen bent of overwerkt

Je bent niet verplicht je werkgever te vertellen over de oorzaak van de ziekte. De werkgever mag hier ook niet naar vragen. Je hoeft dus niet te zeggen dat je een burn-out hebt, ziek bent geworden door te hoge stress, overspannen bent of overwerkt bent.

 

Hoe lang zul je ziek zijn? De werkgever mag vragen naar hoe lang je ziek zult zijn (de verwachte duur arbeidsongeschiktheid)

De werkgever mag vragen hoe lang je denkt dat je ziek zult zien. Wanneer denk je weer aan het werk te kunnen? Het zijn begrijpelijke en gewone vragen die iedere werkgever zal stellen. Deze vraag of een vraag als ‘wat is de verwachte duur van je arbeidsongeschiktheid’ is begrijpelijk, omdat de werkgever moet inschatten wat er met het werk dat je altijd doet, moet gaan gebeuren. Kan jouw werk blijven liggen? Of moet de werkgever alvast vervanging regelen of zorgen dat je taken overgenomen worden door iemand anders?

Het is soms moeilijk in te schatten hoe lang je niet kunt werken als je een burn-out hebt, overwerkt bent of overspannen. De ervaring leert dat mensen dit graag zo optimistisch mogelijk inschatten. Het kan beter zijn om je in deze fase door realisme te laten leiden. Is de opbouw van je burn-out, overwerktheid of overspannenheid al langer aan de gang, heb je veel stress symptomen of burnout signalen dan heb je langere hersteltijd nodig.

Vraag advies aan de huisarts en na je ziekmelding aan de bedrijfsarts. Vraag ook advies over wat je zelf kunt doen en/of extra ondersteuning die je nodig hebt bij je herstel.

Nogmaals: je bent niet verplicht je werkgever iets te vertellen over de oorzaak van de ziekte. De werkgever mag hier ook niet naar vragen.

Alles doen om te kunnen herstellen

Na de ziekmelding is het natuurlijk het belangrijkste dat je goed herstelt en hier ook alles aan doet om dit mogelijk te maken. Vooral bij overspannenheid, overwerktheid of burnout kunnen ook veel zorgen spelen, zoals:

Zal ik wel goed herstellen? Ja, dat is zeker mogelijk! 

Wanneer zal ik weer kunnen werken? Dat zal in overleg met bedrijfsarts of huisarts duidelijk worden gaandeweg je herstel.

Allereerst is het belangrijk dat je rust neemt, voldoende slaapt en regelmatig uitrust. Ook regelmatig (kort) wandelen helpt bij het herstel.

Verschillende bekende Nederlanders hebben laten zien dat goed herstel mogelijk is of misschien ken je zelf mensen in je omgeving die goed herstelden. Een ander voorbeeld van goed herstel is oud-minister Bruno Bruins, die tijdens de coronacrisis uitviel vanwege ziekte.

In deze fase van herstel is het eigenlijk minder belangrijk om steeds weer na te denken over het vervolg. Rust nemen en vertrouwen op goed herstel is het belangrijkste.

 

Meer lezen over ziekmelden bij burnout, overspannenheid of overwerktheid?

Mijn advies zou zijn om niet teveel tijd te besteden aan het lezen van juridische informatie rond ziekte. Beter is het om die tijd te besteden aan uw herstel.
Als je toch meer wilt lezen, dan is de beste informatie in dit stadium van overwerktheid, overspannenheid of burnout beschikbaar via Autoriteit Persoonsgegevens. De beste informatie vind ik de informatie gegeven door Autoriteit Persoonsgegevens. Het geeft een nadruk op privacy bij ziekte. Deze privacy is met name belangrijk omdat overwerktheid, overspannenheid en burn-out of mentale klachten nog altijd taboe gevoelig kan zijn in sommige werkomgevingen.

Belangrijk is dan om te weten dat je niet de reden van ziekmelden niet hoeft te vermelden.

Dossier Ziekte van Autoriteit Persoonsgegevens.

Arboportaal.nl 

Arbeidsrecht en Wet Verbetering Poortwachter

Ziek en toch moeten werken? Ziek is ziek. Ook bij burn-out, stressklachten, overwerktheid of overspannenheid

De laatste tijd krijg ik ook de vraag: ‘Ik ben overwerkt en moet toch werken’ of ‘ik heb een burn-out en moet ik dan toch werken’? Als je ziek bent, hoef je niet te werken en mag je juridisch ook niet onder druk gezet om toch te werken. Soms durven mensen zich niet ziek te melden bij burn-out of durven zich niet ziek te melden terwijl ze overspannen zijn. Het komt ook voor dat mensen het gevoel hebben onder druk gezet worden om toch te werken bij een burnout, erge stress klachten of overspannenheid.

Niet durven ziekmelden overspannen of niet durven ziekmelden burnout?

Als je niet kunt werken door ziekte, onthou dan ‘ziek = ziek’. Tot je hersteld bent, kun je niet werken ómdat je ziek bent.
Je bent als werknemer juridisch beschermd tegen ontslag en je hoeft niet te werken als je ziek bent. Dat geldt ook bij burn-out, als je overwerkt bent of overspannen. Let wel op: de diagnose kun je niet zelf stellen. Dit moet een huisarts of bedrijfsarts doen.

Wel zijn er natuurlijk verschillende verplichtingen om na te leven. Goed werknemerschap en goed werkgeverschap zijn belangrijk, ook bij overwerktheid, overspannenheid, burn-out, stress of mentale klachten.

Inventariseer deze stressklachten of symptomen van stress  in een gesprek met je huisarts of bedrijfsarts. Heb je veel van deze symptomen van burn-out bespreek wat nodig is om goed ervan te herstellen.

Wet Verbetering Poortwachter en burn-out of overspannenheid

Hopelijk herstelt u binnen korte tijd. Toch is het nu alvast goed om te weten hoe het traject van de Wet Verbetering Poortwachter eruit ziet bij herstel van stress, burn-out of overspannenheid. Het is hetzelfde als bij iedere andere ziekmelding voor werk. Dit begint met de ziekmelding op de eerste ziektedag.

De Wet Verbetering Poortwachter is bedoeld om mensen bij het herstel van ziekte te ondersteunen, op weg te helpen bij een goede re-integratie en langdurige uitval te voorkomen. Ook maakt het helder welke verplichtingen de werkgever heeft, waar een werknemer recht op heeft en de regels waar je je als werkende aan moet houden.

Week 1: ziekmelding

Week 4 van de ziekte: de werknemer moet zich te melden bij de bedrijfsarts en krijgt hiervoor een oproep

Week 6: de bedrijfsarts maakt een probleemanalyse

Week 8: er wordt een plan van aanpak gereed gemaakt voor het vervolg

Week 42: een officiële melding bij het UWV dient te gebeuren door uw werkgever

Week 52: Na een jaar ziekte vindt er een eerstejaarsevaluatie plaats. Hierin wordt beoordeeld of uw werkgever en u de juiste stappen hebben gezet om herstel mogelijk te maken

Na week 52 volgt een oordeel van een arbeidsdeskundige waarin wordt bepaald waartoe een werkende wel en niet in staat is

Week 88: bericht vanuit het UWV aan de werknemer

Week 91 de eindevaluatie en in week 93 WIA aanvraag door de werknemer

Bovenstaande stappen zijn wettelijk bepaald in de Wet Verbetering Poortwachter, die vanzelfsprekend ook geldt bij burn-out, stress, overspannenheid, overwerktheid of surménage (een woord dat soms in bedrijfsgezondheidszorg nog gebruikt kan worden). Je zult zien dat je hersteltijd veel korter zal zijn dan de hierboven genoemde weken.

 

Re-integratie bij burn-out, overspannenheid of overwerktheid

Goed herstel van een burn-out en goede re-integratie begint met de ziekmelding. Volg hiervoor het verzuimprotocol van uw werkgever.
De belangrijkste punten bij de ziekmelding zijn het vermelden van de eerste ziektedag, dat je de verzuimregels naleeft en dat je je werkgever op de hoogte houdt van je herstel.
Je hoeft de oorzaak van je ziekmelding, dat je een burnout hebt, overspannen bent of overwerkt bent, niet te vermelden.

Ziek worden door burn-out, burned out raken, een burn out krijgen. Door teveel stress niet meer kunnen werken, overwerkt zijn of overspannen worden. Het kan kort duren of juist wat langer. We kunnen er allemaal mee te maken krijgen, in iedere functie en in iedere organisatie of bedrijf. Hopelijk duurt het kort en herstel je snel.

Conclusie: ziekmelding bij burnout, overspannenheid of overwerktheid

Samenvattend: ziekte en zieke medewerkers, ieder bedrijf of organisatie krijgt ermee te maken. Meestal is dit bij burnout, overspannenheid of overwerktheid van relatief korte duur. Als het van langere duur is, wordt re-integratie en goed herstel ondersteund vanuit de Wet Verbetering Poortwachter. De ziekmelding is net als bij ziekmelding bij iedere andere ziekte. Volg hiervoor het gebruikelijke verzuimprotocol zoals dit geldt bij uw bedrijf of organisatie.

Belangrijk advies bij ziekmelding door burnout, overspannenheid of overwerktheid

Foto van Sandra KruijtAls voormalig advocaat, HR manager en executive coach heb ik veel mensen begeleid bij ziekte, re-integratie en de terugkeer naar werk.

Ook krijg ik veel vragen over ziekte en burnout of stress, overwerktheid of overspannenheid via deze site van Priorities. Hier is een waarschuwing op zijn plaats. Persoonlijk advies is belangrijk. Online kun je veel erover lezen, maar goede begeleiding bij ziekte is belangrijk. Goede stappen in re-integratie vanuit de werkgever, goed medisch advies van de huisarts, bedrijfsarts, arbo arts of arbodienst is altijd belangrijk om zo goed mogelijk te kunnen herstellen. Het is maatwerk.

Neem altijd contact erover op met je huisarts, de bedrijfsarts of de arbodienst die je begeleidt bij je terugkeer naar werk. Of neem contact op met Priorities voor persoonlijk advies rond herstel van burnout, overwerktheid, overspannenheid:

  • als je persoonlijk advies wilt en persoonlijke begeleiding
  • als het contact met de huisarts, bedrijfsarts of arbodienst moeizaam gaat
  • als de werkgever of leidinggevende niet meewerkt bij de ziekmelding, goed herstel of re-integratie.

Ziekmelden vanwege overwerktheid, stress of burnout ervaren de meeste mensen als een erg lastige fase. Het is een fase waarin mensen zich erg kwetsbaar kunnen voelen in hun carrière of loopbaan of zich afvragen of ze echt zullen herstellen.

Met goede begeleiding en met goed advies kun je voor jezelf stress verlagen en optimistisch blijven tijdens je herstel: van overspannenheid, overwerktheid, burn-out zul echt je herstellen!

 

Executive coaching bij burnout, stress of bij de re-integratie

Dit overzicht over de beste ziekmelding bij burn-out, overwerkt of overspannenheid is je aangeboden door Priorities, zodat je je zo goed mogelijk op je herstel kunt richten.

Preventie van burnout en goede re-integratie is belangrijk. Dit kan Priorities Executive Coaching mogelijk maken. Begin met het downloaden van het Ebook Priorities at Work of neem direct contact op voor een kennismaking

Heeft dit artikel geholpen? Deel het met anderen, reageer hieronder of bezoek later nog eens de site van Priorities om meer te lezen over:

Succes met de ziekmelding en goed herstel gewenst!

Sandra Kruijt

 

(Deze post werd gepubliceerd in juni 2024 en het laatst bijgewerkt in januari 2025) 

Deel dit artikel