18 oktober 2024 is het Wereld Menopauzedag. De overgang, iedere vrouw krijgt ermee te maken. De één ervaart meer last ervan dan de ander, in privé en op het werk. Voor sommige vrouwen kan de overgang leiden tot belemmeringen in het dagelijks leven en dus ook op het werk.

(Deze post werd gepubliceerd in oktober 2022 en bijgewerkt in maart 2024)

 

Overgang, slapeloosheid en burnout

Overgang kan klachten geven als slapeloosheid. Bij klachten van slapeloosheid spreekt het voor zich dat vrouwen zich zorgen maken en zich kunnen afvragen of dit kan leiden tot burn-out, uitval op het werk, stress en werkdruk klachten.

Daarom is het goed om op deze dag Wereld Menopauzedag 2024 (World Menopauseday 2024) stil te staan bij de overgang. Met als doel dat we opener erover kunnen zijn, symptomen herkennen en kunnen zoeken naar oplossingen voor ervaren klachten en anderen hiermee kunnen helpen.

 

World Health Organization en International Menopause Society – 1984

Wereld menopauze dag werd in het leven geroepen in 1984 door de  Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de International Menopause Society (IMS) om bewustwording te vergroten.

 

Aandacht in Nederland voor de overgang

De laatste jaren is in Nederland gelukkig meer aandacht voor het onderwerp, maar er blijft een belangrijke weg te gaan.

Priorities werkt graag mee aan het verspreiden van goede informatie van gerenommeerde (kennis)instituten en organisaties.

 

Thuisarts.nl

Goede informatie vind u bij Thuisarts.nl over de overgang

 

Dr. Streicher’s Inside Information: THE Menopause Podcast

Voor Wereld Menopauzedag 2024 is het goed deze site te kennen en deze podcast.

https://www.drstreicher.com/

https://www.drstreicher.com/podcast 

 

CNV

Voor Wereld Menopauzedag 2022 en 2023 vond ik met name de informatie van CNV goed om aandacht aan te besteden. CNV Connectief ontwikkelde een handreiking en tips.

Lees verder op de site van CNV Connectief.nl over:

Overgang: tips voor werknemers

Overgang: tips voor werkgevers

Zie ook via deze pagina: Handreiking Open over de overgang

Overgang: tips voor OR’en en MR’en

Vragen over de overgang

Onderzoek

 

Een aanbeveling bij het lezen is hier is op zijn plaats. Met de ruim 1 miljoen zelfstandigen in Nederland is het mooi om het te hebben over ‘werkenden’ in plaats van ‘werknemers’.

Webinar: Open over de Overgang – De invloed van leefstijl op de overgang

In 2022 en 2023 organiseerde CNV een webinar over de overgang. Of die herhaald wordt in 2024 en openbaar is of alleen voor leden toegankelijk om zich aan te melden, weet ik niet.

 

Uw reactie is welkom

Wellicht kent u nog andere kennisinstituten met goede informatie? Ik zie uw reactie hieronder graag of mail naar info@priorities.nl.

 

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

Deel dit artikel