Op een work life balance denkt u bij dat woord al snel aan uw hartslag. Zou kunnen, maar ik denk aan wat anders: mijn magimix. Zo’n keukenapparaat waarmee je hakt, prakt, snijdt, schaaft en de soep met klontjes doorheen haalt voor je het je gasten voorzet.

Ik denk ook aan het verschil tussen mensen met en zonder kinderen. Niet dat het verschil ertoe doet. Het is net als patat, met of zonder, even lekker. De een kiest hiervoor en de ander daarvoor. Toch is er een verschil en dat heeft met ‘pulse’ te maken. Ik leg dit graag uit, als mijn bijdrage aan de work life career discussies.

Zonder kinderen sta je ‘aan’ of ‘uit’. Als je ‘aan’ staat, werk je hard, zoveel uren als je wilt, als nodig is, als gevraagd wordt, tot iets af is, zoveel uren als je die dag zin hebt of tot je hebt bereikt wat je wilde bereiken die dag.

Daarna ga je ‘uit’. Vul maar in: ‘uit’ voor leut, leuke dingen doen of ‘uit’ als in ‘lampje uit’,  ‘niet meer bereikbaar’, ‘niets of niemand aan je hoofd’. Twee standen, kortom. ‘Aan’ of ‘uit’, net hoe jij dat bepaalt en wilt.

Met kinderen komt er een nieuwe stand in je leven. Je hebt ‘aan’ en ‘uit’ en je hebt een derde stand ‘pulse’. Het is de stand waarbij iemand anders op jouw knop drukt en jij vervolgens iets moet doen. Wie die ‘iemand’  is, laat zich raden.

Het is net als bij mijn magimix met de tussenknop ‘pulse’, waarbij je in hele kleine stapjes hakt en prakt. Iedere keer als je op die knop ‘pulse’ drukt, schiet het bosje peterselie de lucht in. Net als jij, als iemand op jouw knop drukt.

De pulse stand kan ‘aangezet’ worden midden in de nacht, als je onderbroken in je slaap, je kroost moet troosten en wiegen. De pulse stand staat aan als je moe na een dag werken je kroost ophaalt en misschien allang ‘uit’ had willen staan. Dan schiet je als een bosje peterselie even omhoog, als er op je pulse knop gedrukt wordt.

De moeilijkheid is niet die pulse stand. Die neem je voor lief. De moeilijkheid is ook niet je kroost. Daar hou je zielsveel van en wil je het allerbeste voor.  De moeilijkheid is dat je soms niet meer doorhebt, dat je in die pulse stand staat. Dat die pulse stand zo gewoon is geworden dat je nooit meer echt ‘aan’ of ‘uit’ staat. Je kunt hier meer lezen over: Working parents. De kunst van presteren. 

Vergelijk het met een kilo beste kwaliteit rundvlees die je in de pulse stand in je magimix wilt vermalen. Teveel tegelijk, te zwaar bij elkaar. Daar kan zo’n apparaat helemaal niet tegen! Je hoort het aan je motor en ziet bijna je beste kwaliteit vlees in rookpluimen opgaan. Niet doen, pulse is niet altijd geschikt.

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

Deel dit artikel