Vier manier om mensen te steunen bij ingrijpende levensgebeurtenissen of life events, zie je in het model Oplossingskracht. Vaak weten we niet goed hoe we steun of hulp moeten vragen. Of weten we niet goed hoe je een ander goed kunt steunen bij ingrijpende levensgebeurtenissen. Hieronder een recensie met een kwinkslag van dit overzichtelijk model Oplossingskracht, door Sandra Kruijt, geschreven vanuit persoonlijk perspectief na een life event, een gasexplosie.

Kent u het ook, zo’n AHA-moment als je iets ziet? Dat je even denkt: ‘Wat een goed idee’ en dat je het volgende moment zelfs dat weer vergeten bent, omdat het idee zo logisch is dat je het direct geïnternaliseerd hebt? Dat had ik bij Oplossingskracht, een model voor gewenste steun, bedacht door Ingeloes Bense van de PreventieCoach. In een eenvoudig overzicht samengevat gaat het om: analytische, praktische, empathische en creatieve steun. 

Oplossingskracht

Hoe kun je iemand steunen of hoe kun je goed hulp bieden bij belangrijke levensgebeurtenissen?

Bij een lastige fase in je leven of werk waarin je veel te verwerken hebt, kan het lastig zijn om steun te krijgen of om hulp te aanvaarden. Ook kan het voor een familielid, vriend(in) of collega moeilijk zijn om u te steunen. Het kan zijn dat de de steun die de ander biedt, niet aansluit bij wat je op dat moment nodig hebt. Of het kan lastig zijn aan te geven wat je wél nodig hebt.

 

Welke steun heb je nodig?

Het muntje viel in een keer waarom wij kort na het onbewoonbaar worden van ons huis door een gasexplosie, een redelijk explosief huwelijk kregen. Ik zat nog na te trillen in ons nieuwe tijdelijke woningbouwhuisje, toegewezen door de burgemeester. Ik wilde het liefste met manlief op de bank samen na bibberen. Het was nogal gevaarlijk geweest namelijk.

Manlief deed in mijn ogen niet anders dan boren en spullen ophangen en draden en leidingen aanleggen en omleggen. Hoe belangrijk kon dat nou zijn, op dat moment? En dan laat ik wel wat van me horen, zullen onze nieuwe buren aan de andere kant van de muur geweten hebben.

 

Empathische steun, analytische steun, praktische en creatieve steun

Ik had behoefte aan empathische steun. En ik zag helemaal over het hoofd dat manlief behoefte had aan praktische steun.

Hij wilde niets liever dan alles zo snel mogelijk herstellen en het had hem zeker geholpen als ik ook met tang, boor en schroevendraaier in de weer was gegaan. Met zo’n timmermansschort voor – of hoe heet zo’n ding – en een spijker in de mond, zorgen dat je weer in een goed, geordend huis woont, zij het een tijdelijk huis voor een half jaar tijdens de herbouw van ons normale huis.

Het is lang geleden en alles is gelukkig koek en ei hier. Maar het model verschafte me wel het inzicht waarom mensen elkaar kunnen kwijtraken.
Het is lastig om iemand echt te steunen. Je moet immers wel weten waar de ander behoefte aan heeft.
Dit model geeft dat inzicht en maakt gemakkelijk bespreekbaar wat ieder nodig heeft.

 Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

 

Deel dit artikel