Burn-out is een belangrijk onderwerp van aandacht is bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO, World Health Organization). En daarmee ook in Nederland. Wat betekent dat in Nederland?
Wat is een burn-out? Burnout definitie in de internationale classificatie van ziekten (ICD-11)
Dit is de definitie van burn-out. In de internationale classificatie van ziekten, de ICD-11, wordt burn-out als volgt gedefinieerd:
Burn-out is een syndroom dat wordt geconcretiseerd als het gevolg van chronische stress op de werkplek die niet met succes is beheerd. Het wordt gekenmerkt door drie dimensies:
- gevoelens van uitputting of uitputting van energie;
- grotere mentale afstand tot iemands werk, of gevoelens van negativisme of cynisme in verband met iemands werk; en
- verminderde professionele effectiviteit.
Burn-out is opgenomen in de 11e herziening van de internationale classificatie van ziekten (ICD-11). Burn-out werd ook opgenomen in ICD-10, in dezelfde categorie als in ICD-11, maar de definitie is nu gedetailleerder.
Burnout is een belangrijke factor om rekening mee te houden in werk gerelateerde gezondheidsproblemen.
Burn-out kan een beroepsziekte zijn
Burn-out behoort daarmee tot een van de 55.000 ziekten, symptomen en oorzaken van verwondingen die worden genoemd in de International Classification of Diseases (ICD-11). De catalogus werd goedgekeurd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de WHO in Genève. De lijst is na bijna dertig jaar herzien en treedt op 1 januari 2022 in werking, zoals aangekondigd in een persbericht van mei 2019.
Aan elke aandoening wordt een eigen code toegewezen. Artsen over de hele wereld registreren hun diagnoses in de toekomst met de nieuwe codes. Hierdoor kunnen precieze statistieken worden samengesteld en gezondheidstrends worden gedocumenteerd.
Burnout – een medische aandoening?
Burn-out wordt beschreven in het hoofdstuk van de ICD-11 als: ‘Factoren die van invloed zijn op de gezondheid of op het contact met gezondheidsdiensten’ – waaronder redenen waarom mensen contact opnemen met gezondheidsdiensten, maar die niet worden geclassificeerd als ziekten of gezondheidsproblemen.
Het is niet geclassificeerd als een medische aandoening.
Burn-out verwijst specifiek naar fenomenen in de beroepsmatige context en mag niet worden toegepast om ervaringen op andere gebieden van het leven te beschrijven.
De Wereldgezondheidsorganisatie staat op het punt om te beginnen met de ontwikkeling van evidence-based richtlijnen over mentaal welzijn op de werkplek.
Het belang voor ons van burn-out en de wereldgezondheidsorganisatie
Het belang zit met name in het feit dat diagnoses nu beter gesteld en geregistreerd gaan worden. Dat wil wel zeggen dat het belangrijk is dat mensen met hun gezondheidsklachten, hun burnout of burnout klachten wel naar de huisarts of de bedrijfsarts moeten gaan. Zo kunnen goede statistieken en gezondheidstrends worden samengesteld. Dit doet het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten samen met meldingen door bedrijfsartsen, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal Cultureel Planbureau.
Het belang zit er voor mij ook vooral in, dat we meer zicht krijgen op onze eigen rol in preventie oppakken. We kunnen stress en burnout klachten monitoren, de oorzaken van een burn-out , nadenken over wat we kunnen doen bij beginnende burnout? Of lees verder over ziekmelding bij burnout.
Ook de werkgever heeft natuurlijk een belangrijke rol in preventie en oplossingen. Lees bijvoorbeeld meer over Wat kan de werkgever doen bij burn-out? of Burnout bespreken met de werkgever.
Gelukkig bestaat in Europa en in Nederland veel goede kennis over mentale gezondheid en preventie van burnout. In Nederland hebben we diverse richtlijnen voor mentale gezondheid vanuit meerdere beroepsgroepen zoals bedrijfsartsen en huisartsen en wetenschappelijke onderzoeken. Daarnaast pakken ook steeds meer mensen, organisaties en bedrijven hun rol op in preventie, duurzame inzetbaarheid en mentale fitheid.
Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt
(Deze post werd gepubliceerd in mei 2019 en bijgewerkt juli 2023 en mei 2025)