In 2013 werd de multidisciplinaire richtlijn werk-privé balans gepubliceerd. Deze publicatie blijft in 2023 belangrijk. Work life balance werd hiermee een erkend belangrijk onderwerp. Belangrijk voor iedereen die werkt.

Onbalans leidt tot uitval, tot ziekteverzuim, tot burn-out. Het werk heeft invloed thuis en privé heeft invloed op werk. In de praktijk van Priorities en work life balance specialisatie sinds 2004 is een goede balans tussen werk en privé belangrijk voor preventie van stress, burn-out en ziekteverzuim.

(Deze post werd gepubliceerd in 2013 en bijgewerkt op 16 januari 2023)

‘Multidisciplinair’ is de richtlijn in die zin dat Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen, Nederlandse Vereniging van Arbeids & Bedrijfsgeneeskunde, Beroepsvereniging voor Arbeids- en Organisatiedeskundigen en Nederlandse Vereniging van Veiligheidsdeskundigen deze richtlijn ontwikkelden.

baby-in-weegschaalVariërend van gezinnen met kinderen die opgroeien in chaos, van mensen die uiteenlopende redenen voor hun ‘malheur’ benoemen (maar die vaak genoeg te herleiden tot de ervaren werkdruk, privédruk of combinatiedrukte), tot mensen die uitermate succesvol zijn in hun werk tot ze op een willekeurige dag gewoonweg omvallen.

We noemen het vaak ‘burn-out’ en verschaffen het daarmee een legitimiteit. Maar ieder heeft zijn verantwoordelijkheid om dit voor te zijn, ook in het kader van verantwoordelijkheid voor je eigen duurzame inzetbaarheid, vitaliteit, werkgeluk en werkplezier.

De eerste juridische uitspraken waarin goed werkgeverschap rond burn-out uitkristalliseert, zijn er al. Want ook de werkgever kan bij mensen met een zware taakbelasting niet meer wijzen naar het vermeend verminderd functionerende individu. Belasting en belastbaarheid, draagkracht en draaglast, daar heeft ieder een verantwoordelijkheid in.

Er rust nog steeds veel taboe op sommige gevolgen van werk-privé onbalans en er is nog steeds veel onbekendheid. Dat is jammer want gevolgen zijn te verhelpen. Met deze multidisciplinaire richtlijn kunt u wellicht voor uzelf of in aankomende (functionering)gesprekken balans werk-privé gemakkelijker bespreekbaar maken.

Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen? Ik coach directeuren, management teamleden, hoogleraren en mensen in vrije beroepen, die in een spagaat zitten tussen declarabele uren werken en hun management-, bestuurs- of acquisitietaken. Cliënten coach ik om veel minder uren te maken door overbodig werk te reduceren, de organisatie van het werk opnieuw in te richten, scherpe prioriteiten te stellen en veel hogere targets te halen.

Met plezier draag ik mijn werkervaring als advocaat, als MT-lid en Chief Human Resourcs bij aan de expertise van mijn cliënten. Samen geeft dat prachtige resultaten.

Loopt u ook aan tegen een van de bovengenoemde zaken? Dan nodig ik u uit voor een strategiegesprek. In dit gesprek krijgt u helemaal helder wat u nu nog tegenhoudt om minder uren te kunnen maken, leert u wat er voor nodig is om uw werk te verminderen, welke stap u hierin kunt zetten en of één van de programma’s die ik bied u hierbij kunnen ondersteunen.

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

U kunt de documenten hier downloaden:

Multidisciplinaire Richtlijn Werk-Privé Balans (NVAB, BAenO, NVvA, NVVK, 2013)

Achtergronddocument (NVAB, BAenO, NVvA, NVVK, 2013)

 

Deel dit artikel