Voor de Toekomst van Werk anno 2021 (#futureofwork) blijft het verleden belangrijk. Na een korte toelichting over Sterke Punten, behandel ik de geschiedenis van stress op het werk, werkdruk en work life balance. Bij de vraag hoe u om kunt gaan met werkstress geeft dit een deel van het antwoord: herkenning en erkenning is belangrijk. Het zal u niet verbazen dat stress een belangrijk aandachtspunt is wereldwijd. Daarnaast geef ik u een tip om uw Sterke Punten in kaart te brengen. 

Ontdek Je Sterke Punten 2.0 – Strengthfinder – Tom Rath

“Stelt u zich eens voor hoeveel u te weten zou kunnen komen als u twee miljoen mensen naar hun sterke punten zou kunnen vragen.” De resultaten zijn te vinden in het boek van Buckingham & Clifton – Ontdek je sterke punten (en het meetinstrument www.strengthsfinder.com). Inmiddels opgevolgd door de 2.0 versie van Tom Rath. Wilt u verrast worden door uw sterke punten? Wilt u weten wat uw sterke punten zijn? U kunt het boek hier bestellen.

 

Hersteldrang

Ook ik heb mijzelf langs de meetlat gelegd. In mijn geval speelt hersteldrang. “U lost graag problemen op. U vindt het een uitdaging om de symptomen te analyseren, vast te stellen wat er fout is gegaan en de oplossing te vinden”.

Een operatiearts en de sleutelaar hebben ‘het’: de drang om het kapotte been of wekker weer te willen maken. Ook ik heb ‘het’, hoewel ik met bloed en kapotte zaken niets heb. Je kunt namelijk ook hersteldrang hebben gericht op menselijke relaties. “Het geeft u een kick om de ondermijnende factor(en) te identificeren, uit te schakelen en daarna iets in al zijn glorie te herstellen.”

Hoe ontstaat stress?

Ik heb mij in een tweejarig project van 2005-2007 verdiept in de vraag hoe werkstress ontstaat en wat we kunnen doen om het op te lossen. Ik heb er mensen voor geïnterviewd, enquêtes afgenomen, presentaties gegeven en samengewerkt met knappe ICT-koppen, die goed werk hebben gedaan en de door mij bedachte Balanstool Priorities.nu – de berekening van de balans tussen werk en privé, hebben ontwikkeld. Sindsdien begeleid ik busy professionals met werkende oplossingen voor werkdruk en organiseer voor bedrijven en organisaties workshops werkdruk & work life balance.

 

Waardoor ontstaat onbalans? Waardoor ontstaat stress?

Inmiddels kan ik een boek over balans schrijven. Wat is ‘het’ waardoor onbalans ontstaat? Hoe komt het dat balans moeilijk te bereiken is? Wat kun je doen om balans wel te bereiken? Iedere situatie en ieder mens is weer uniek. Globaal kun je zeggen dat sprake kan zijn van werkdruk, van privédruk of van combinatiedrukte. Dan is met name de combinatie van werk en privé de veroorzaker van de onbalans. Iedere situatie vraagt ook weer om andere oplossingen.

Vaak zijn de gesprekken over (on)balans persoonlijk. Met deze toelichting van mijn sterke punt, hersteldrang, weet u in ieder geval wat mijn drijfveer is. Nu weet u dat ik niet opereer uit nieuwsgierigheid, maar om na te gaan of er misschien een weeffout zit, een issue dat over het hoofd werd gezien of uit het oog werd verloren en waar uw oplossing van werkdruk of werkstress ligt.

Ik vertel u er graag meer over en bespreek graag met u uw specifieke situatie. Meldt u aan voor een strategiegesprek, zodat we kunnen bespreken hoe u werkdruk of werkstress kunt oplossen, werk kunt reduceren, of een van de programma’s die ik met Priorities bied u kan ondersteunen in uw work life balance en het oplossen van uw werkdruk.

Trots ben ik erop dat ik al in 2009 De Sandra Blog – on work life balance startte, waar deze post een onderdeel van is. Sinds die tijd informeer ik vaste lezers van het blog met plezier over nieuwe ontwikkelingen en belangrijke trends over stress.

Stress is het op een na meest gerapporteerde werkgerelateerde gezondheidsprobleem en treft 22 procent van de werknemers van de EU-27 (in 2005). Kijkt u eens op http://osha.europe.eu/nl/topics/stress: “Werkgerelateerde stress is een van de grootste bedreigingen van de gezondheid en de veiligheid waar we in Europa mee te maken hebben. Bijna een op de vier werknemers heeft er last van en uit onderzoeken blijkt dat 50 tot 60 procent van het werkverzuim ermee samenhangt. Het zorgt daarmee voor veel menselijk leed en schaadt de economische prestaties.

En er is gerede kans dat het aantal mensen met stres gerelateerde aandoeningen die worden veroorzaakt of verergerd door het werk, nog zal toenemen. Er wordt steeds meer van werknemers gevergd door veranderingen op de werkvloer, via downsizing en outsourcing, (…), groeiende baanonzekerheid, intensivering van het werk (met een hogere werklast en een grotere druk), en een slecht evenwicht tussen werk en privéleven.

Stress kan mensen zowel op het werk als thuis narigheid en ellende geven. (…). Het verminderen van werk gerelateerde stress en psychosociale risico’s vormt niet alleen een morele, maar ook een wettelijke verplichting. Bovendien is hier sprake van een sterke ‘business case’. In 2002 werden de jaarlijkse economische kosten van werk gerelateerde stress in de EU-15 geschat op 20 miljard EUR.

Gelukkig is door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne Herken de Druppel – Check je Werkstress gelanceerd (2014-2018),  onderdeel van een Europese campagne om werkstress als arbeidsrisico te verminderen.

herkendedruppel

Priorities is supporter geweest van de campagne Herken de Druppel – Check je Werkstress geweest.

Priorities is sinds 2004 gespecialiseerd in werkende oplossingen voor werkdruk. Meer weten over wat Priorities voor u kan doen? Neemt u telefonisch contact op (T: 010-5216211) of stuur een email (sandra.kruijt@priorities.nl).

 

Ook weten wat uw Sterke Punten zijn?

Bestel het boek hier en Ontdek Je Sterke Punten.

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

Deel dit artikel