Goed om te weten dat burn-out een belangrijk onderwerp van aandacht is bij het World Health Organization (WHO). Hoe we hier in Nederland mee omgaan? Op de een of andere manier gaan we in Nederland, zodra het over burnout gaat, in de overtreffende trap praten.
Zo ook het nieuwsbericht op NU.nl van 28 mei 2019:
Burn-out is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel erkend als een zelfstandige beroepsziekte.
De onjuiste pers
Het oorspronkelijke bericht van ANP zie je in media in dezelfde of soortgelijke bewoordingen overgenomen. Lees de uitroeptekens erbij, plaats alles in hoofdletters en rood, verzin er desnoods de helft van de berichtgeving uit het blote hoofd bij, zoals deze:
WHO erkent burn-out officieel als ziekte, miljoenen millennials op slag officieel slachtoffer.
en u ziet de trend hoe we in Nederland communiceren als het gaat om burnout.
De juiste feiten vanuit WHO
Laten we het bij de feiten houden. De feiten vanuit de World Health Organization van mei 2019 zijn veel bescheidener van aard:
Burn-out is included in the 11th Revision of the International Classification of Diseases (ICD-11) as an occupational phenomenon.
It is not classified as a medical condition.
It is described in the chapter: ‘Factors influencing health status or contact with health services’ – which includes reasons for which people contact health services but that are not classed as illnesses or health conditions.
Burn-out is defined in ICD-11 as follows:
“Burn-out is a syndrome conceptualized as resulting from chronic workplace stress that has not been successfully managed. It is characterized by three dimensions:
- feelings of energy depletion or exhaustion;
- increased mental distance from one’s job, or feelings of negativism or cynicism related to one’s job; and
- reduced professional efficacy.
Burn-out refers specifically to phenomena in the occupational context and should not be applied to describe experiences in other areas of life.”
Burn-out was also included in ICD-10, in the same category as in ICD-11, but the definition is now more detailed.
The World Health Organization is about to embark on the development of evidence-based guidelines on mental well-being in the workplace.
De juiste vertaling
Ik zou het begin van het bericht als volgt vertalen:
Burn-out is opgenomen in de 11e herziening van de internationale classificatie van ziekten (ICD-11) als een factor van belang in werkgerelateerde gezondheidsproblemen.
De rest van de vertaling kunt u zelf gemakkelijk doen en als u dat niet wilt, stuurt u mij een bericht of plaatst uw reactie onder dit bericht. Dan krijgt u van mij de volledige vertaling.
Het vervolg van het bericht op NU.nl neem ik wel graag over.
Burn-out behoort daarmee tot een van de 55.000 ziekten, symptomen en oorzaken van verwondingen die worden genoemd in de International Classification of Diseases (ICD-11). De catalogus werd goedgekeurd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de WHO in Genève.
De lijst is na bijna dertig jaar herzien en treedt op 1 januari 2022 in werking. Ook dwangmatig seksueel gedrag en onlinegokverslaving zijn nieuw in de lijst van gezondheidsproblemen.
Aan elke aandoening wordt een eigen code toegewezen. Artsen over de hele wereld registreren hun diagnoses in de toekomst met de nieuwe codes. Hierdoor kunnen precieze statistieken worden samengesteld en gezondheidstrends worden gedocumenteerd.
Het belang voor ons
Het belang zit met name in het laatste. Dat diagnoses nu beter gesteld en geregistreerd gaan worden en statistieken en gezondheidstrends worden samengesteld. Overigens doet het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten daar fantastisch werk samen met onze bedrijfsartsen, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal Cultureel Planbureau.
Het belang zit er voor mij vooral in, dat we onze eigen rol en verantwoordelijkheid in preventie oppakken. Los van het feit dat de WHO evidence based richtlijnen gaat ontwikkelen voor mentale gezondheid en los van het feit dat wij die al lang hebben (zelfs meerdere vanuit meerdere beroepsgroepen zoals bedrijfsartsen, wetenschappelijke onderzoeken en nog een paar) geldt voor ieder van ons dat we iedere dag alert moeten zijn op onze mentale fitheid.
De onderstaande Infographic overgenomen van TNS Kantar en Zilveren Kruis geeft een snel inzicht in de oorzaken van burnout en onze, uw of mijn rol in preventie. Voor onszelf, onze collega’s of mensen wiens professionele loopbaan ons is toevertrouwd.
Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt
Deze post werd gepubliceerd in mei 2019 en bijgewerkt in juli 2023.
Priorities at Work
Speelt burnout, het gevoel van opgejaagdheid, stress? Functioneren mensen tijdelijk minder dan ze op basis van hun capaciteiten kunnen? Door een hoge werkdruk, life events, hectiek als werkende ouders, mantelzorg, ziekte of burn-out. Wilt u een effectieve oplossing?
Sinds 2004 begeleid ik executives die in een spagaat terecht komen tussen declarabele uren werken en hun management- of acquisitietaken, om veel minder uren te maken EN hogere targets te halen.
Download hier het Ebook Priorities at Work: 9 Werkende Oplossingen voor Werkdruk. U leest er gemakkelijk doorheen.
Abonneer u op de nieuwsbrief (onderaan pagina) of De Blog On Work Life Balance (rechterkolom)
Ook nodig ik u uit voor een telefonisch kennismakingsgesprek. Het gesprek is kosteloos, vrijblijvend en vertrouwelijk. In dit gesprek krijgt u helder wat u tegenhoudt om minder uren te werken, leert u wat er voor nodig is om uw werk te verminderen en welke stap u hierin kunt zetten. Meld u hier aan.
Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt
PRIORITIES
Priorities adviseert en coacht mensen om zo slagvaardig mogelijk te zijn in werk of privé. Bij een hoge werkdruk kan de persoonlijke effectiviteit van professionals of de efficiency van een organisatie verminderen.
Sinds 2004 begeleidt Mr Sandra Kruijt – consultant en eigenaar van Priorities – directeuren, managers, hoogleraren en mensen in vrije beroepen die in een spagaat terecht komen tussen declarabele uren werken in hun expertise en hun management- of acquisitietaken. Dit, om veel minder uren te maken door overbodig werk te reduceren, de organisatie van het werk opnieuw in te richten, scherpe prioriteiten te stellen en hogere targets te halen.
Targets komen uit business plannen, medewerker tevredenheidsonderzoeken en persoonlijk leiderschapsplannen. Soms functioneren mensen tijdelijk minder dan ze op basis van hun volledige capaciteiten kunnen. Dat kan door allerlei redenen zijn, maar meestal door een spagaat tussen werkzaamheden en gebrek aan tijd het werk hier op in te richten. Een spagaat kan ook veroorzaakt worden door life events, hectiek als working parents, work life balance, mantelzorg, (chronische) ziekte of burn-out.
PRIORITIES AT WORK PROGRAMMA (maand- of halfjaarprogramma)
Eén-twee dagen professional organizing – coaching on the job
Persoonlijke rapportage, schriftelijk advies
Ondersteuning bij de implementatie; telefonische high level coachingsessies
Webinars en masterclasses
Tools en instrumenten
Professional Organizing is een kickstart (in company advies, coaching on the job van één of twee dagen) waarin mensen direct de omslag maken waar anders de tijd voor ontbreekt. Hierna volgt implementatie van adviezen tijdens het Priorities at Work Programma.
De volgende kennisgebieden zijn geïntegreerd in de methode van Priorities: effectief en efficiënt werken, arbeidsrecht, Strategisch Human Resource Management, Duurzame Inzetbaarheid, EU beleid arbeidszaken, beleid vanuit Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bedrijfsgezondheidszorg, arbeidsomstandighedenrecht.