Een mooie ontwikkeling in 2023 is onderzoek naar stress en mentale gezondheid waarbij jongeren worden betrokken. ZonMw stelt onderzoeksgeld beschikbaar voor het verbeteren van mentale gezondheid van jongeren. Innovatief in dit onderzoek rond stress en mentale gezondheid is dat de stem van jongeren in het onderzoek wordt meegenomen.

 

(deze post werd gepubliceerd in januari 2023 en bijgewerkt juli 2023)

 

Innovatie in mentale gezondheid, stress en burn-out bij jongeren

De onderwerpen stress en burn-out zijn inmiddels gelukkig mainstream geworden en Priorities heeft vanaf 2004 hieraan bijgedragen. Vanuit Priorities blijven innovaties, state of the art kennis, trends en ontwikkelingen rond stress, burn-out, mentale gezondheid en goede balans belangrijk.

Jongeren en onderzoekers worden samen opgeroepen. Jongeren, om onderwerpen in te dienen die voor hen belangrijk zijn (rond mentale gezondheid, stress, eenzaamheid en geluk). Onderzoekers worden opgeroepen die ervaren zijn met participatief en praktijkgericht onderzoek met jongeren.

 

Stress en (toekomstig) werk

Het zijn de jongeren die de arbeidsmarkt van morgen vormen. Future of work. De toekomst van werk ligt in hun handen.
Het is daarom belangrijk om te volgen hoe deze ontwikkelingen rond mentale gezondheid en stress zich doorzet en wat de onderzoeksresultaten t.z.t. zullen zijn. Daarnaast is de vraag of die onderzoeksresultaten belangrijk zullen zijn in het toekomstige werk van deze jongeren en belangrijk voor de arbeidsmarktontwikkelingen.

 

Innovatie in mentale gezondheid: jongeren zijn ‘in the lead’ bij dit onderzoek

Het doen van onderzoek naar de mentale gezondheid van jongeren waarbij de stem van jongeren wordt meegenomen is een belangrijke innovatie. En sterker nog: jongeren zijn bij deze subsidieronde ‘in the lead’. Zij nemen het initiatief en komen met een onderwerp voor het onderzoek. Onderzoekers worden betrokken en doen mee bij het opzetten en uitvoeren van dit onderzoek.

 

Jongeren en kennis van stress van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het werk

Vanzelfsprekend hoop ik dat ook bestaande kennis vanuit Europees Agentschap rond Veiligheid en Gezondheid op het werk (EU-OSHA) wordt meegenomen. Deze organisatie in Bilbao maakt zich sinds 2002 sterk om toegenomen stress in de EU onder de aandacht te brengen, o.a. via campagnes voor een gezonde werkplek. In 2023 richt EU-OSHA zich  ook op technostress, risico’s rond digitalisering en future jobs. Hier is dus ook voor jongeren veel relevante informatie te vinden (zie link bij bronnen).

 

ZonMw – belangrijke data onderzoek mentale gezondheid en jongeren

Deadlines voor pitches 14 februari 2023 | matchmakings- bijeenkomst 10 maart 2023 | subsidieaanvraag samen met onderzoeker indienen uiterlijk 11 mei 2023 bij ZonMw | Uitslag subsidieaanvragen medio juli 2023.

 

 


 

Bronnen:

Nieuwsbrief ZonMw – Jeugd Januari 2023

ZonMw.nl (geraadpleegd 17-1-2023 en 22-11-2023)

Lees hier meer over ZonMw onderzoek 2023 voor en door jongeren van rond mentale gezondheid 

video is overgenomen van de site van ZonMw

Lees hier meer over Europese campagnes voor een gezonde werkplek | Healthy Workplaces Campaigns  

 


 

Deel dit artikel