Burn-out door een hoge werkdruk of stress, hoe kunt u dat doorbreken? Een dierbare relatie meldde: ‘Ik ben herstellend van een burn-out’. Ik vond het spijtig dat het niet gelukt was om de burn-out te voorkomen. Achteraf snap ik dat hij dacht dat werkdruk voor hem niet op te lossen was. Hij dacht dat hij de hoge werkdruk en stress te lijf kon gaan door nóg meer te werken.
Het is de vicieuze cirkel van stress waar mensen met veel verantwoordelijkheid en veel verantwoordelijkheidsgevoel in kunnen belanden: steeds langere dagen werken als oplossing voor werkdruk.
Heeft u de indruk dat resultaten in uw werk halen moeizamer gaat dan u wilt, denkt u er dan aan eerder dan deze cliënt contact met mij op te nemen, zodat we uw werkdruk kunnen oplossen?
Priorities at Work
Essentieel bij werkdruk is dat aan de takenkant ingegrepen wordt. Een veelgehoorde klacht is: ‘Als ik er niet ben, wordt mijn werkstapel alleen maar groter en neemt de druk op mij toe’. Het reduceren van de taken is dan de enige mogelijkheid.
Dat biedt het Priorities at Work, een korte en effectieve interventie. Met directeuren, managers en mensen in vrije beroepen die in een spagaat zitten tussen al hun verantwoordelijkheden werk ik samen om taken te reduceren zodat ze veel minder uren kunnen maken. We richten de organisatie van het werk opnieuw in en stellen scherpe prioriteiten zodat mensen veel hogere targets halen.
We gaan achter de grote werkstapel zitten. Met een helikopter view vliegen we over de werkstapel heen: ‘Wat ligt er? Waarom ligt het er? Wat ga je ermee doen?’. Wij zoeken naar het vliegwiel.
De functie kunnen we (tijdelijk) uitdunnen en zorgen dat onderdelen doeltreffend gedelegeerd of overgenomen worden, in tijdelijke functies worden ondergebracht of op andere wijze worden georganiseerd.
Aan het einde van de dag hebben we een persoonlijk maatpak gemaakt voor hoe u het beste werkt. U ziet directe resultaten in het werk en de work load is verlaagd. Daarna begint het vervolg van het Priorities at Work programma in een maand of halfjaar implementatieprogramma, afhankelijk van de zwaarte van uw functie en uw keuze.
Hersteldrang en úw sterke punten
Ooit deed ik de test van Marcus Buckingham & Donald Clifton – Ontdek je sterke punten. Ik dacht dat mijn sterke punt zou zijn strategisch inzicht, organiseren, interesse in mensen. Mijn sterke punt bleek ‘Hersteldrang’:
U lost graag problemen op. Terwijl sommige mensen bij het aanschouwen van een probleem, ontmoedigd zouden raken, put u daar juist kracht uit. U vindt het een ongekende uitdaging om de symptomen te analyseren, vast te stellen wat er fout is gegaan en de oplossing te vinden. Het feit is dat u niets liever doet dan dingen weer tot leven te wekken. Het geeft u een kick om de ondermijnende factor(en) te identificeren, uit te schakelen en daarna iets in al zijn glorie te herstellen”.
Gaandeweg het Priorities at Work Programma zie ik iemand met een lach van oor tot oor zitten. Dan weet ik: we hebben het te pakken. Dan ziet u weer ruim baan voor uw sterke punten!
Neem contact op voor een kennismakingsgesprek of download het Ebook Priorities at Work. Ook als u het veel te druk hebt, zult u zien dat u er gemakkelijk doorheen leest en dat er direct (ook voor u!) werkende oplossingen in staan.
Sandra Kruijt