In USA wordt aandacht gevraagd voor C-suite executives en burn-out. Leidinggevenden die hun functie willen opzeggen, ook als nasleep van de hoge werkdruk tijdens covid.

BURNOUT IN UPPER MANAGEMENT: WHERE’S THE EXIST, ASK C-SUITE EXECUTIVES Dit bericht is van Anna Verasai d.d. 30 juni 2022.

Burn-out bij hoger management: Waar is míjn leven, vragen c-suite executives zich af

De pandemie lijkt zijn tol te hebben geëist van iedereen – van medewerkers tot de goedbetaalde CEO. Een peiling van Deloitte laat zien dat burn-out hoog is in het hoger management. Ruim 70% van de C-suite respondenten geeft aan dat ze hun huidige baan willen opzeggen voor een baan met focus op meer welzijn.

Volgens maandelijkse statistieken uitgevoerd door executive outplacementbureau Challenger, Gray & Christmas, verlieten in december 2021 106 CEO’s hun functie. In totaal steeg het aantal vertrekkende CEO’s in het laatste kwartaal van 2021 met 16 procent op jaarbasis. Uit ander onderzoek van Deloitte en marktonderzoeksbureau Workplace Intelligence bleek bovendien dat C-suite executives zich net zo opgebrand voelen als werknemers die aan hen rapporteren.

The Great Resignation (een fenomeen post-corona in de VS waarbij veel mensen hun functie opzeggen, toevoeging: SK) laat zien dat mensen niet langer bereid zijn ongezonde werkplekken voor lief te nemen, en volgens het rapport van Deloitte wil zelfs de baas stoppen. De Deloitte-studie onderzocht ongeveer 2.100 werknemers en C-level executives in de VS, het VK, Canada en Australië.

 

Oorzaken van werk gerelateerde burn-out

Volgens de Deloitte-enquête staan C-suite executives op de rand van een burn-out met de effecten van de afgelopen twee jaar die ook nu voelbaar zijn.

Het onderzoek van Deloitte laat zien dat – hoewel de oorzaken van burn-out kunnen variëren -, ongeveer 69% van de C-suite executives wil stoppen in vergelijking met 57% van de werknemers. In reactie op de enquête verklaarde Jen Fisher, Deloitte’s chief well-being officer: “Het belangrijkste dat dit bewijst, is dat C-suite gewoon menselijk is. Niemand van ons is de gevolgen van de afgelopen tweeënhalf jaar bespaard gebleven.”

 

1. OVERWERK

Een van de belangrijkste oorzaken van werk gerelateerde burn-out is het onvermogen om los te komen van het werk. Ondanks flexibiliteit in het werk, gaf 73% van de C-suite-werknemers en 63% van de gemiddelde werknemers toe dat ze niet in staat zijn om van het werk los te komen en echt pauze te nemen. Ten bewijze dat burn-out van c-suite executives reëel is: slechts tweederde van de C-suite-werknemers geeft aan al hun vakantietijd op te nemen, regelmatig pauzes te nemen tijdens de werkdag en genoeg tijd te hebben voor familie en vrienden.

 

2. GEBREK AAN WELZIJN VAN WERKNEMERS

Zesenvijftig procent van de C-suite executives zei dat ze eerder hun functie hadden opgezegd vanwege de negatieve impact op hun welzijn, vergeleken met 48% van de werknemers.

Los daarvan wordt CEO burn-out ook veroorzaakt door de pandemie. Bijna 76% van de C-suite-medewerkers meldde dat de Covid-19-pandemie de negatieve impact op hun welzijn versterkte. Ondertussen, terwijl de meeste leidinggevenden (91%) denken dat werknemers ervaren dat het bedrijf om hun welzijn geeft, geeft slechts 56% van de werknemers dit daadwerkelijk zo te ervaren. In een grote verschuiving gaf 81% van C-level en 68% van de werknemers toe dat ze prioriteit zullen geven aan hun welzijn boven hun carrière.

 

3. ONBALANS TUSSEN WERK EN PRIVÉ

Deskundigen wijzen herhaaldelijk op de noodzaak van een goede balans tussen werk en privé. Vrouwelijke leidinggevenden worden vaak bovenmatig belast door alle eisen die thuis aan hen gesteld worden, het jongleren bij huishoudelijke taken, kinderopvang en hoge werkdruk. Een cultuur van transparantie is van beide kanten noodzakelijk om deze vaak onzichtbare problemen te bestrijden. C-suite-executives, bijna 84%, gaf aan dat ze stappen ondernemen om transparanter te kunnen zijn, zoals het houden van forums of discussies met werknemers, managers en andere leidinggevenden. De meeste medewerkers willen dat organisaties transparant zijn over het welzijn van de medewerkers, waaronder 77% van leidinggevenden die van mening zijn dat organisaties welzijnsstatistieken moeten rapporteren.

 

Ondanks goede wil er niet aan toe komen

Dan Schawbel, de oprichter van Workplace Intelligence, vertelt Axios (newssite VS, toevoeging Sandra Kruijt) dat ze hadden vastgesteld dat een meerderheid van de C-suite-executives de situatie wel ten goede wil keren voor zichzelf en de eigen organisatie, maar er gewoon niet aan toe is gekomen. Burn-out in hoger  management wijst ook de kant op dat in een krappe arbeidsmarkt, executive burn-out ertoe kan leiden dat C-suite-executives op zoek gaan naar een werkomgeving die zich richt op een beter werk-privé balans en gezonde werkcultuur.

Als hoger management oorzaken van burn-out serieus neemt, voor zichzelf en anderen, kan dit zich vertalen in betere werkomstandigheden en welzijn van werkenden op de lange termijn ten goede kan komen.


Oorspronkelijk artikel: ANNA VERASAI – teamschrijver bij The HR Digest; ze behandelt onderwerpen met betrekking tot Recruitment, Workplace Culture, Employee Benefits, HR News en HR Leadership.

vertaling Sandra Kruijt


 

Deel dit artikel