Stress blijft een belangrijk onderwerp. Misschien niet alleen voor jou of u, maar ook voor mensen om je heen, die je leiding geeft of waar je mee werkt. De situaties waar ieder van ons zich in bevindt, zijn anders: in werk, in privé of de combinatie ervan. De oorzaken van stress en burn-out zijn dan ook anders voor ieder van ons.

Hoe kun je stress oplossen? Hoe kun je omgaan met stress? Wat zijn de symptomen? Wat kun je doen om stress te verlagen? Hoe kun je van stress naar oplossingen gaan? Dat lees je op deze site en in het Ebook Priorities at Work | 9 Werkende Oplossingen voor Werkdruk dat ik je graag aanbied. Voor jezelf of de mensen in je omgeving. (lees- en downloadtijd: 5 min).

Man met stress Priorities executive coaching

Werkstress en burnout: belangrijke campagnes over preventie en de oplossingen

Het woord ‘stress’ kan een containerbegrip zijn. Vanuit mijn expertise waarin ik sinds 2004 mensen begeleid bij het oplossen van werkdruk, weet ik dat stress, werkdruk en burn-out een grote bottleneck in het werk kan zijn. Daarom is het goed om het in dit perspectief te plaatsen. Laten we beginnen met het belangrijkste om te weten: er zijn veel mensen met stress of burn-out klachten. Daarom zijn er veel belangrijke campagnes geweest over stress en preventie van burn-out.

Stress en hoge werkdruk: een speerpunt van EU-beleid en Nederland

Een hoge werkdruk kan grote gevolgen hebben. Het hoeft natuurlijk niet, maar als werkdruk overgaat  stress, dan is het een risico voor gezondheid en een beroepsrisico.

Het is goed om te weten dat preventie van stress en werkstress vanaf 2010 een speerpunt is van EU-beleid en beleid in Nederland vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met o.a.:

 

  • In 2010 werd de campagne gelanceerd ‘Work. In tune with life’. Met prachtige materialen (inmiddels achterhaald) voor medewerkers en leidinggevenden om het thema werkstress bespreekbaar te maken in organisaties en werkdruk op te lossen.

 

  • European Campaign Healthy Workplaces manage stress - European Agency for Safety and Health at Work In 2014 ging de Europese campagne van start Healthy Workplaces Manage Stress.  In het Nederlands vertaald in: gezond werk is werk zonder stress. Dat geldt natuurlijk nog steeds.

 

 

  • In Nederland werd deze campagne uitgerold onder de naam ‘Herken de druppel – check je werkstress’. Tot 2018 werd aandacht besteed aan factoren die werkstress veroorzaken, zoals werkdruk, een verstoorde balans tussen werk en privé, mantelzorg, zorg voor kinderen of rouwverwerking. Stress kan veroorzaakt worden door veel verschillende redenen, in het werk of in privé. Daarnaast bestaat stress natuurlijk in allerlei gradaties. Van een kort gevoel van stress dat snel weer verdwijnt, oplopend tot langdurige stress of een post traumatische stress stoornis (PTSS) na bijvoorbeeld een schokkende of traumatische ervaring.

 

 

  • De campagne Hey, het is oké werd gelanceerd om aandacht te geven aan werkdruk en preventie.

Campagnetitels spreken boekdelen

Om het belang van preventie en het oplossen van werkstress te laten zien, kan ik volstaan met de titels van de campagnes. Ze blijven raak. Kort en krachtig spreken ze nog steeds boekdelen.

 

Work. In tune with life.

Zoals ik het uitleg tijdens presentaties en workshops: we kunnen niet op ieder moment in ons leven verwachten dat we zoveel kunnen werken als we willen. Soms moeten we gas terugnemen om zuurstof te geven aan ons leven, zoals een Belgische campagne uit 2005 tegen stress mooi verwoordde. Of zoals een campagne het verwoordde: Work. In tune with life.

 

Healthy workplaces manage stress

Gezond werk is werk zonder stress. Gezonde organisaties en bedrijven managen stress. De werkgever heeft bovendien een wettelijke plicht om een beleid te voeren gericht op preventie van psychosociale arbeidsbelasting, preventie van werkdruk en stress.

 

Herken de druppel – check je werkstress

Hou vinger aan de pols hoe het met je gaat of met de mensen om je heen, gaat. Gezond werk is werk zonder stress. Als uitvloeisel van de Europese campagne in 2014, wordt in Nederland jaarlijks de Week van de Werkstress georganiseerd, waarin extra aandacht is voor stress, werkdruk en het belang van preventie. Veel bedrijven en organisaties aandacht besteden dan aandacht aan het onderwerp. Wilt u ook aandacht hieraan besteden? U kunt Priorities hiervoor inschakelen, voor advies stress en preventie van werkdruk of workshop Werkdruk en Work Life Balance (met het Priorities’ Wrkdruk spel, ook in Engels).  

Hoe kun je omgaan met stress? Hoe kun je stress oplossen?

Maar wat kún je hier nou mee?  Wat kun je dóen bij stress?

Weten dat je stress wilt of moet oplossen is natuurlijk nog geen doen. Dan moet je van kennis naar handelen. Implementeren.

Werkende oplossingen voor werkdruk implementeren. Werkende oplossingen om burnout te voorkomen IMPLEMENTEREN.

Voor jezelf of de mensen in je omgeving geef ik je graag (kosteloos) de beste tips in het Ebook Priorities at Work | 9 Werkende Oplossingen voor Werkdruk. Je kunt het Ebook hieronder downloaden.

Wat kun je DOEN bij stress?

Sprekend vanuit mijn ervaring in het begeleiden van directeuren, managers, hoogleraren en advocaten: Begin met het monitoren van je stress signalen. Daar geef ik het overzicht van alle stress en burn-out symptomen en zie je hoe je stress, overspannenheid en burn-out kunt herkennen. Stress veroorzaakt spanningsklachten of lichamelijke klachten. Stress kan ook vervelende gedachtesignalen of psychische signalen of gedragssignalen veroorzaken. Ze zijn belangrijk om te herkennen als signaal dat de stress te hoog is. Wat stress met je kan doen, wat de gevolgen van stress zijn, zie je in overzicht of in het Ebook Priorities at Work | 9 Werkende Oplossingen voor Werkdruk

 

Werkdruk is op te lossen, ook voor u of voor jou! 

 

 

 

 

Week van de werkstress 2025

Deel dit artikel