Is er een relatie tussen alcohol en burnout? Kan alcohol eraan bijdragen dat resultaten in het werk onder druk staan? Kan alcohol kortom een burnout veroorzaken? Het is een goede vraag.

 

Kan alcohol een burn-out veroorzaken?

De vraag op deze manier gesteld is (nog) niet wetenschappelijk onderzocht is en mogelijk zal dat ook niet onderzocht worden. Cijfers over alcoholgebruik in de setting van werk zijn schaars.  Echter, veel wat niet wetenschappelijk is onderbouwd, weten we zelf soms maar al te goed vanuit logisch nadenken en gezond verstand.

Zo ook over de relatie tussen alcohol en burn-out.

Op basis van wat wel bekend is over gevolgen van alcohol denk ik dat alcohol wel degelijk een belangrijke rol kan spelen bij het ontstaan van een burn-out. Wat wel bekend is, zijn de snel merkbare voordelen van minder alcohol drinken.

 

Wat zijn de voordelen van minder alcohol drinken

  • beter slapen
  • energieniveau omhoog
  • geheugen en concentratie verbeteren
  • angst en sombere gevoelens verminderen
  • minder stress

Deze snel merkbare voordelen van het minder drinken zijn positief. En, bijna niet nodig om te benadrukken, het kan niet anders dan dat dit positief is voor de resultaten in het werk.

Omgekeerd gesteld: als slecht slapen, verminderde energie, geheugen en concentratie problemen, angst en sombere gevoelens en verhoogde stress spelen, is de kans op burn-out verhoogd. Als alcohol deze gevolgen bij u veroorzaakt, is de kans groot dat alcohol een burn-out kan veroorzaken. Of, dat alcohol consumptie bij het ontstaan van stress en burn-out in ieder geval een belangrijke rol kan hebben.

 

Advies Alcohol en werk

Als u stress of stressklachten ervaart, onder hoge werkdruk staat en hoge targets hebt om te realiseren is het advies beter om te overwegen te stoppen met het drinken van alcohol. Indien mogelijk, in ieder geval als de volgende dag een werkdag is.

Hopelijk nodigen de bovenstaande snel merkbare voordelen van minder drinken ook uit om minder te drinken.

 

Alcohol en stress | executive coaching

Hiervoor schreef ik al: er is geen wetenschappelijk onderzoek dat bevestigt dat alcohol een burn-out kan veroorzaken. Maar laten we alert blijven. Dat dit niet wetenschappelijk is onderzocht wil alleen maar zeggen dat het niet is onderzocht. Niet dat het niet zo is. Daarom is het belangrijk om onze mening zelfstandig te blijven vormen.

De achtergrond waaruit ik dit schrijf, geef ik u graag. Het Priorities at Work Programma stelt C-suite executives, hoogleraren, directeuren, managers en advocaten in staat om minder uren te werken en hogere targets te halen. Aan de basis van deze Priorities’ executive coaching ligt positieve psychologie en positieve gezondheid van Machteld Huber. Gezond werken en vitaliteit als de basis van succesvolle resultaten.

Het kan belangrijk zijn om na te gaan wat succes in uw werk ondermijnt. Voor uzelf, voor de mensen die u leiding geeft of met wie u samenwerkt. Omstandigheden in privé, in het werk of in de combinatie tussen werk en privé kunnen succes in het werk (tijdelijk) ondermijnen.

Ook is het goed om dan na te gaan of alcohol bij verminderde resultaten in het werk een rol spelen. Soms komt het ter sprake in executive coaching van Priorities, als mensen het zelf ter sprake willen brengen. Want, privacy en eigen verantwoordelijkheid voor het neerzetten van goede resultaten in het werk staat altijd voorop.

 

Ontspannen door alcohol

De moeilijkheid waar iedereen zich voor gesteld ziet die gewend is geraakt om langzaam aan meer te drinken, is de vicieuze cirkel van het alcoholgebruik. Bij stress, hoge werkdruk of spanning van het werk kan het juist als middel dienen om snel te kunnen ontspannen. We denken dan: ‘zo nu eerst een glas wijn’ of ‘zo nu eerst een biertje’ als je ’s avonds laat thuiskomt van werk.

Zo entameer je zelf de vicieuze cirkel waarin je vermoeider raakt door minder goed slapen. Minder goede resultaten kunt neerzetten door verminderde energie of een mindset die u minder goed in staat stelt te focussen.

 

Oplossingen minder alcohol drinken

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk die helpen bij het verminderen van alcoholconsumptie. Ik vertel er u graag meer over of zoek met u samen naar wat het beste bij u persoonlijk aansluit of bij de mensen die u leiding geeft.

Ook kunt u meer lezen over nog hogere gezondheidswinst bij het verminderen van alcohol. Lees hier meer over wat er inmiddels bekend is over: alcohol en kanker.

 

(Deze post werd gepubliceerd in december 2021 en bijgewerkt in januari 2023). 

 

Sandra Kruijt

Deel dit artikel