Ben je door stress op het werk, stressklachten of burn-out uitgevallen op het werk en wil je weer aan het werk na burnout? Deze Infographic laat je zien wat belangrijk is. Ook als je wilt weten hoe je als leidinggevende iemand het beste kunt begeleiden bij de terugkeer naar werk na burn-out, is deze Infographic helder.
Angst voor werk na burn-out
Veel mensen zien ertegenop om weer aan het werk gaan na uitval door ziekte of burn-out. Dat is begrijpelijk. Mensen ervaren het als een kwetsbare fase. Hier zijn allerlei redenen voor. Het is goed om te weten dat u/je hierin niet de enige bent. Een deel van de mensen ziet er tegenop om aan het werk te gaan maar er zijn ook andere redenen voor spanning of angst voor het werk na een burn-out:
- angst om tegen dezelfde dingen aan te lopen
- je kunt er tegenop zien je gebruikelijke werkzaamheden weer op te pakken
- je ziet er tegenop je collega’s weer terug te zien
Infographic Hoe ervaart iemand het om weer aan het werk te gaan na burnout
Deze heldere Infographic met oorzaken van een burn-out en met het overzicht ‘Hoe ervaart de medewerker de terugkeer naar werk’ blijft ook voor 2024 belangrijk.
Het laat goed zien hoe een goede terugkeer naar het werk het beste geregeld wordt en wat belangrijk is. Mensen vinden het belangrijk om gezien te worden. Dat wil in het geval van uitval en herstel ook zeggen dat je terugkeer naar werk gezien wordt. Dat je leidinggevende je begeleidt, in ieder geval kort welkom terug heet en met je bespreekt hoe het met je gaat. Het wil ook zeggen dat het voor mensen belangrijk is dat je directe collega’s weten dat je weer op het werk zult zijn. Belangstelling voor hoe het met jou gaat, telt.
Het is begrijpelijk dat het uitvallen van werk, het hele proces van re-integratie en de terugkeer naar werk na een burn-out gepaard kan gaan met stress. Mensen kunnen het als een kwetsbare fase ervaren.
Ben je uitgevallen, hersteld en ga je weer aan het werk? Dan mag je verwachten dat je hierin goed begeleid wordt en dat terugkeer naar werk ook voor u/jou gemakkelijker gemaakt wordt.
Belangrijk is dat je directe collega’s op de hoogte zijn van je terugkeer. Ook is belangrijk dat je/uw leidinggevende aandacht heeft voor je bij je/uw terugkeer.
Angst voor terugkeer naar werk na burn-out: de rol van de leidinggevende, bedrijfsarts en HR
Iedereen die is ziek is geworden op het werk heeft recht op goede terugkeer naar het werk. Een goede re-integratie na uitval is heel belangrijk. Het is net zo belangrijk natuurlijk als preventie van uitval, preventie van burn-out en stress.
Het is belangrijk dat terugkeer goed mogelijk is en mogelijk wordt gemaakt. Leidinggevenden en collega’s hebben hier een belangrijke rol in.
Goede adviezen van bijvoorbeeld de bedrijfsarts, HR afdeling en leidinggevende in deze fase zijn daarom belangrijk, net als goede begeleiding en vertrouwen in de mensen die u/je begeleiden.
Minder werken na een burn-out, tijdens het herstel, is natuurlijk belangrijk. Stapsgewijs weer opbouwen maakt het mogelijk om weer aan het werk te gaan na de burn-out.
Net zo belangrijk is dat het werk zelf en de taken goed worden aangepast. Anders kan het gevoel ontstaan van nóg grotere druk (“Het werk dat op mij wacht, wordt steeds meer”).
Als er niets op het werk verandert of tijdens de afwezigheid is het werk blijven liggen, dan kan het zelfs zo zijn dat mensen ertegenop zien om nóg meer werk te hebben dan voor de burn-out.
Advies goede terugkeer naar werk
Afhankelijk van uw werk, specifieke situatie en de omstandigheden op het werk zijn er vele adviezen mogelijk. Er is geen one size fits all. Het blijft maatwerk hoe de opbouw in je werk het beste kan gaan en hoe je angst om weer aan het werk te gaan het beste weggenomen kan worden. Iedereen heeft recht op een goede terugkeer naar het eigen werk en goede begeleiding, steun hierbij en begrip voor de situatie waarin je zit.
Deze Infographic van TNS Kantar maakt inzichtelijk wat belangrijk is om goed te regelen als iemand terugkeert naar het werk na ziekte, uitval, burnout, overspannenheid, stress, hoge werkdruk of werkstress.
En wat u als leidinggevende of collega kunt doen.
De Infographic dateert al van mei 2017 (Kantar TNS), maar is zo helder dat het actueel blijft voor 2024.
Hopelijk gaat de terugkeer naar het werk goed en werkt u snel weer met nieuwe energie en plezier! Kan Priorities iets voor u betekenen? We horen graag van u/je. Neem hier dan contact op of bekijk de mogelijkheden voor executive coaching of de Masterclass Targets en Werkwaarden.
Sandra Kruijt
Lees hier verder over De Week van de Werkstress 2024 en focus op talent.
Stress en werkstress kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen.
Een one size fits all is daarom moeilijk te geven. Wat ik gaandeweg de jaren heb gezien wat wél werkt: is om als eerste stap de focus op talent te leggen. Lees hier verder of bestel het boek – Ontdek Je Sterke Punten.