Stress is het op één na meest gerapporteerde werk gerelateerde gezondheidsprobleem en treft 22 procent van de werknemers van de EU-27 in 2005. U leest het goed: 2005.

We denken vaak dat stress en burn-out een gezondheidsissue zijn van de laatste tijd. Dat is niet zo. Dan is het altijd goed om het historisch perspectief rond het onderwerp stress en werkstress te laten zien. Vooral, zodat we werkende oplossingen kunnen inzetten. Er is veel mogelijk om stress effectief op te lossen. 

Eerst het historisch perspectief. In 2005 is al bekend dat stress een groeiend probleem is en de gehele Europese Unie. Hieronder leest u meer over het advies voor organisaties en bedrijven en een campagne die in België gelanceerd werd (in 2009). De informatie is in 2023-2024 nog steeds relevant.

 

Advies voor werkgevers: zet in op preventie

De Europese Kaderrichtlijn 89/391/EEG gaat over gezondheid en veiligheid in de Europese Unie. De richtlijn verplicht werkgevers ertoe werk gerelateerde stress binnen de perken te houden.

Deze richtlijn en de bijbehorende wetgeving op lidstaatniveau geven stress een prominente plaats in het wetgevingsdomein van veiligheid en gezondheid op het werk. Werk gerelateerde stress kan op eenzelfde consequente en systematische manier wordt aangepakt als andere gezondheids- en veiligheidsproblemen, door toepassing van het risicobeheermodel met speciale nadruk op preventief optreden.

 

Stress tegengaan in het werk

Ook de ‘Kaderovereenkomst inzake werk gerelateerde stress’ en de ‘Kaderovereenkomst over geweld en pesterijen op het werk’ bevatten richtlijnen voor werkgevers in de EU om met stress op het werk om te gaan. Daarnaast hebben de lidstaten hun eigen praktische richtlijnen en preventie-instrumenten tegen stress, geweld en andere psychosociale risico’s ontwikkeld.

‘Werk gerelateerde stress is te vermijden en maatregelen om werk gerelateerde stress terug te dringen kunnen zeer kosteneffectief zijn. Elke werkplek is anders. Werkpraktijken en oplossingen voor problemen moeten aan specifieke situaties worden aangepast door een risicobeoordeling uit te voeren. De psychosociale risico’s daarentegen zijn zelden uniek, en soortgelijke oplossingen zijn toepasbaar in uiteenlopende sectoren, in bedrijven van allerlei omvang en in verschillende lidstaten. Voorbeelden van goede praktijken voor de beheersing van werk gerelateerde stress zijn er om nagevolgd te worden (…)’.

Ook in België in 2009 is stress een groeiend probleem : veel Belgen ziek door stress

BRUSSEL (ANP) 18/09/09 – Van al het ziekteverzuim in België is 70 procent het gevolg van stress. Dat zegt het christelijke ziekenfonds CM op basis van een schatting, zo meldden Vlaamse media.

“Stress kost de Belgische ziekteverzekering alleen al aan uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid 1,2 miljard euro per jaar”, aldus CM-voorzitter Marc Justaert. Bovendien is volgens hem ook een aanzienlijk deel van de ruim 20 miljard euro aan jaarlijkse kosten voor de gezondheidszorg aan stress toe te schrijven.

Het volledige krantenartikel kunt u onderaan lezen. 

Anti stress campagne in België (2009) – Gas terugnemen geeft zuurstof aan je leven

Anti stress campagne in België (in 2009 gelanceerd) met de titel 'Gas terugnemen geeft zuurstof aan je leven'Het ziekenfonds startte 21 september 2009 een grote antistresscampagne onder het motto ‘Gas terugnemen geeft zuurstof aan je leven’. Onder meer via tv-spotjes en een website worden de Belgen opgeroepen om te onthaasten.

 

Het blijft een fantastische titel en rake waarheid. Gas terugnemen geeft zuurstof aan je leven. Misschien hebt u er nog steeds iets aan als u wilt onthaasten of voor de mensen voor wie u verantwoordelijk bent.

Hier kunt u meer lezen over wat u kunt doen om stress effectief op te lossen. 

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

 


Citatie:

www.HLN.be d.d. Laatste update: 06-09-15. 

 

Stress kost Belgische ziekteverzekering 1,2 miljard per jaar

Deel dit artikel