Advies stress en preventie

Goed beleid voor preventie van psychosociale arbeidsbelasting is een belangrijke pijler is van het succes van uw organisatie en de mensen in uw organisatie. Aandacht voor goed werkgeverschap en compliance rond stress, werkdruk en burn-out is zijn belangrijk, net als implementatie van sociale veiligheid en tegengaan van ongewenst gedrag.
 
Ineffectief beleid, hoge kosten van verzuim, uitval, burn-out, verhoogd risico vanuit uw werkgeversaansprakelijkheid of een onderzoek van de Arbeidsinspectie? Of wilt u snel inzicht in de stand van zaken, hoe uw organisatie of bedrijf verbeteringen kan doorvoeren en de effectiviteit van de genomen maatregelen?
 

 

Leiderschap: succesvolle preventie en risicomanagement van stress

Zonder hoge extra kosten is een implementatie van werkende oplossingen mogelijk. Belangrijk is dat beschikbaar budget direct de mensen in uw organisatie ten goede komt.

• Blijft het beleid of de uitvoering in uw organisatie of bedrijf hangen tussen projectplanning, uitvoering, borging en kwaliteitsverbetering? Wat zeggen de cijfers?
• Is er een sluitende aanpak van psychosociale arbeidsbelasting die de toets van de Arbeidsinspectie met vlag en wimpel doorstaat? Geldt deze voor de gehele organisatie of valt bijvoorbeeld hoger management volledig buiten het beleid? Is het moeilijk om sommige beroepsgroepen of teams in uw organisaties mee te krijgen in het beleid?
• Is uw afdeling Human Resources of zijn uw leidinggevenden te druk om goed werkend beleid op te zetten of te implementeren?
• Is state-of-the-art kennis geïmplementeerd in u organisatie op het vlak van psychosociale arbeidsbelasting, stress, ongewenst gedrag of sociale veiligheid? Wat zijn de trends voor de komende jaren? 

 

 

Wat werkt voor uw organisatie of bedrijf: weten of doen?

Het actualiseren van uw beleid aan de hand van de recente ontwikkelingen, trends en best practices blijft belangrijk voor goed leiderschap en als kwaliteitswerkgever.

Onderzoek, literatuur, onderzoeksrapporten, beleid en praktijk blijven in beweging en cijfers van stress stijgen al jaren ondanks campagnes als:

• In 2010 werd de Europese campagne gelanceerd ‘Work. In tune with life’, om het thema werkstress bespreekbaar te maken voor medewerkers en leidinggevenden en werkdruk op te lossen.
• In 2014 ging de Europese campagne van start Healthy Workplaces Manage Stress (Gezond werk is werk zonder stress).
• In Nederland werd deze campagne door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgerold onder de naam ‘Herken de druppel – check je werkstress’. Er werd aandacht besteed aan factoren die werkstress veroorzaken, zoals werkdruk, een verstoorde balans tussen werk en privé, mantelzorg, zorg voor kinderen of rouwverwerking.

Ook de praktijk blijft in beweging. Methoden en instrumenten worden opgezet, doorontwikkeld en geïmplementeerd nauw aansluitend op wat mensen in een organisatie of bedrijf aanspreekt zoals: vitaliteit, bevlogenheid, werkgeluk, van werkdruk naar werkplezier, veerkracht, preventie van werkdrukbeleving of duurzame inzetbaarheid.

Begin 2020 formuleerde De Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in de publicatie ‘Het betere werk’ drie condities voor goed werk:

• grip op geld, oftewel een gepast loon met zekerheden;
• grip op het werk, dat wil zeggen autonomie en verbondenheid op het werk; en
• grip op het leven, met een goede balans tussen werk en privé.

 

 

Implementeren succesvol beleid Psychosociale arbeidsbelasting: weten en doen

Een sluitende aanpak en compliance is noodzakelijk. Afgestemd op:

• de organisatie (directie, bestuur, MT, leidinggevenden, teams, medewerkers en zelfstandigen);
• alle belangrijke stakeholders in uw organisatie betrokken bij het onderwerp psychosociale arbeidsbelasting, bedrijfsgezondheidszorg en management;
• uw bestaande aanbod, providerboog en meerjarenplanning.

Kwaliteit in werkgeverschap en opdrachtgeverschap voor uw mensen en voor de beste resultaten van uw organisatie of bedrijf vraagt uw inspirerend leiderschap. Ook op dit onderwerp. Meer weten? Neem contact op met Priorities om de mogelijkheden te bespreken of laat uw gegevens hier achter. 

 

 

Neem contact met me op voor een adviesgesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.