In vogelvlucht zet ik wat begrippen voor u op een rij. Allereerst dank voor de hartverwarmende reacties die ik kreeg n.a.v. mijn vorige post.

Work life balance is ‘uit’. Work life integration is ‘in’. Bij het Lof inspiratie event in 2010 kwam dit ter sprake. Het was een mooie bijeenkomst georganiseerd door Lof, Qidos bij ING in Amsterdam over het Nieuwe Werken. Het lied dat was gemaakt ‘Lof voor het nieuwe werken’ heeft de hele week nog in mijn hoofd gezeten. Pakkend en leuk lied, geweldige bijeenkomst met de Loflist 100 beste werkgevers voor Werkende Ouders 2010. Terug te vinden op de site van Lof.

Ik vind work life integration een mooie term, maar hou het voorlopig toch op work life balance. Dit soort termen hebben meestal een houdbaarheid van ongeveer twee jaar. Dus ik ben nu al benieuwd wat het over twee jaar gaat worden. Ik hou het bij De Sandra Blog – on work life balance en de Balanstool Priorities.nu – de berekening van de balans in het werk en de balans tussen werk en privé. Die naam kan ik niet veranderen in Integrationtool of zo. Bovendien sluit de term work life balance aan bij het internationale vakgebied en heb ik geleerd dat ook termen modegevoelig zijn. In of uit de mode verandert voor mij niets aan waar het echt om draait.

Work life balance / integration kun je zien als onderdeel van Het Nieuwe Werken, Duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en diversity, working parents programme. Of zoals Ernst & Young (www.fit4thejob.nl) samen met Lifeguard (www.lifeguard.nl) heeft gedaan: onderdeel van ‘Everyday olympics’. Topmanager – topsporter – topprestaties. Het is maar net welk accent je binnen je bedrijf wilt aanbrengen, aan welke kapstok je work life balance of integration gaat ophangen. Focus is daarin belangrijk, anders verlies je jezelf in het wollige bos van termen waar niets echt handen en voeten krijgt.

Het kan ook zijn dat je work life balance of integration als een uitvloeisel behandelt. Als iemand meer sport, gaat zijn work life balance vooruit. Zo zeggen 68% van de mensen van Ernst & Young dat het fit4thejob programma betekende dat ze een betere work life balance kregen. Ik denk dat het komt omdat iemand zich gelukkiger voelt.

Lezenswaardig in dat verband is het boek ‘Mentaal vermogen, investeren in geluk’ van Jan Auke Walburg – directeur van het Trimbos Instituut.

Naar mijn mening is work life balance een bewuste keuze en geen resultante. Het is niet zo dat als je Het nieuwe werken introduceert, erbij veel gaat sporten je work life balance daarmee geregeld is. Het gaat erom dat je uit alle factoren die jouw work life balance bepalen een bewuste keuze maakt.

Soms waaiert dat uit. Gaat het niet meer alleen om jouw keuzes, maar ook om de keuzes die de mensen om je heen maken. Als je zieke moeder bepaalt dat zij niet naar een verzorgingshuis wil, heb jij met jouw work life balance het nakijken. Tenzij jij weer een bewuste keuze daarin maakt om, desondanks, te kiezen voor balans en dat ook concreet vorm te geven. www.mantelzorgmakelaar.nl inschakelen bijvoorbeeld. Dan heb jij het probleem waar je mogelijk tegenaan loopt opgelost.

En, soms heb je je eigen balans gewoon niet in de hand. Dat zijn de life events die het leven het leven maken.

Ik vind de positieve insteek van veel programma’s inspirerend. In mijn praktijk kom ik echter ook veel stress tegen bij hoogleraren, managers, directeuren en advocaten. Samen werken we aan de oplossing ervan in het Priorities at Work (halfjaar)Programma.

Werkstress, privéstress en combinatiestress. De uitdaging is om dat om te buigen in bewuste work life balance keuzes. Hier zijn veel mogelijkheden voor.

Gisteren organiseerde de Nive (Nederlandse Vereniging voor Managers – www.nive.org) een work life balance bijeenkomst waar Ernst & Young het bovengenoemde wwwfit4thejob.nl programma uiteen zette en waar Pieter de Vries inzoomde op talent. Minder stress door het benoemen en inzetten van je echte talent. Hij schreef het boek Code 959 – bereik succes en geluk en deel het met anderen.

Vanuit Priorities benader succes en geluk in het werk weer anders en los stress weer op een andere manier op. Direct achter de werkplek reduceren we werk. Building the bridge as you walk on it.

De pijlers van het Priorities at Work Programma zijn: werk reduceren, de organisatie van het werk opnieuw inrichten, scherpe prioriteiten stellen EN hogere targets halen. Vele tevreden cliënten zijn u voorgegaan in prachtige resultaten.

Door achtergrond informatie erover, een kwinkslag waar toepasselijk, erkenning voor het geval het even tegen zit en het onderzoeken van je keuzemogelijkheden op work life balance gebied met alle kennis rond De Balanstool Priorities.nu. Taken afstoten, verdelen, berekenen.

Ik weet dat het bereiken van work life balance mogelijk is. Soms moet er dan eerst wat afvallen en dat is niet altijd de boodschap waar we op zitten te wachten in een beter, sneller, meer cultuur. Misschien niet gemakkelijk, kortom, maar wel mogelijk.

Voor mijzelf heb ik de work life balance keuze gemaakt. Ik laat mijzelf zien als persoon, als ondernemer, sterke kanten en onderwerpen waar ik over nadenk. Door dat te doen kan ik echt een bijdrage aan de discussie leveren. Je kunt namelijk niet praten over work life balance of integration als je alleen maar het succes in je werk bespreekt. Dat is maar een klein deel van waar het écht om draait.

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

Deel dit artikel