Deze tijd van het jaar dat targets bij u de klok slaan, targets 2017 en 2018, is niet het ideale moment om te wijzen op het risico van burnout en de Week van de Werkstress 2017. Niet interessant voor u en irrelevant voor de mensen in uw organisatie. Targets gaan even voor. Begrijpelijk. Toch start ik in het kader van de Week van de Werkstress van 13 – 19 november 2017 een 8-delige serie: mindsets om burnout bewust te beperken.

Naast targets behalen burnout beperken, kan geen kwaad. Werkdruk en werkstress zijn immers in Nederland en in de EU een groot arbeidsrisico en burnout is één van de meest genoemde werk gerelateerde gezondheidsproblemen.

 

Abonneert u zich rechtsboven deze pagina om niets te missen. 

 

Stress, het grootste beroepsrisico

Stress op het werk is een van de grootste beroepsrisico’s op dit moment. In Nederland wordt 31% van het werk gerelateerde verzuim veroorzaakt door werkdruk of werkstress. 40% van de Nederlandse werkenden heeft behoefte aan aanvullende maatregelen tegen werkdruk en werkstress.

 

Achtergrond Week van de Werkstress

Mei 2014 gaf het Ministerie van SZW het startsein voor de campagne ‘Herken de druppel – check je werkstress’, om stress op het werk aan te pakken. Het was de Nederlandse vertaling van de campagne die de EU in 2014 lanceerde ‘Healthy Workplaces manage stress’. De Week van de Werkstress, dit jaar voor de derde keer op rij, vloeit uit die campagnes voort.

Naast werkdruk zijn in de vierjarige campagne ook andere thema’s van duurzame inzetbaarheid en psychosociale arbeidsbelasting (PSA) aan de orde, zoals discriminatie, agressie, geweld en pesten in de werkcontext.

 

Google, werkstress en burnout

Eigenlijk is het interessant dat in zoekmachines helemaal niet op de zoektermen ‘werkdruk’ of ‘werkstress’ wordt gezocht. Wat dat betreft is de naam ‘Week van de Werkstress’ geen gelukkige keuze. In de praktijk hoor ik vaak dat mensen de voorkeur geven aan een positieve insteek. Geen ‘werkdruk’ of ‘werkstress’, maar ‘vitaliteit’ en ‘energy management’. Of een andere bekende die u graag hoort: ‘Van werkstress naar werkplezier’.

Inmiddels wordt wel massaal gezocht op ‘burnout’. We zijn ons er toch ook weer van bewust dat het niet altijd werkplezier is dat de klok kan slaan en dat we onze maatregelen moeten treffen. Op zoek naar de oplossingen.

 

Mindset 1 Burnout Bewust Beperken: met de juiste kennis beperkt u het risico

Dat veel mensen op zoek zijn naar goede informatie over burnout is fantastisch. Met de juiste kennis beperkt u het risico op burnout bewust. Dat zie ik in mijn praktijk, waarin ik directeuren, managers, hoogleraren en mensen in vrije beroepen begeleid om werk te reduceren, de organisatie van het werk in te richten, scherpe prioriteiten te stellen en veel hogere targets te halen. Voor cliënten maak ik een persoonlijke selectie van vakkennis en instrumenten die ze verder helpt bij preventie en oplossen van burnout.

Er is veel goede kennis beschikbaar over burnout en preventie, uit Nederland en uit het internationale vakgebied. Laat ik volstaan met u twee uitersten te noemen.

 

Small Group Meeting European Association of Work and Organizational Psychologists

Aan de ene uiterste heb je het wetenschappelijk verhaal. Op 28 en 29 september 2017 vond bij de Universiteit Utrecht een mooie bijeenkomst plaats. Een Small Group Meeting met als onderwerp New Directions in Burnout Research. Uit de uitnodiging citeer ik het volgende:

We are pleased to announce the call for papers for this European Association of Work and Organizational Psychologists sponsored Small Group Meeting. Burnout represents a syndrome that is characterized by chronic levels of exhaustion and a cynical or distanced attitude towards work. A work context characterized by consistently high job demands and low job resources increases the risk of burnout. Research has shown that burnout is associated with unfavorable outcomes, like increased sickness absence and reduced job performance. However, some studies indicate that the link between burnout and unfavorable outcomes is not so straightforward, that we don’t really know how burnout develops and evolves over time, whether it is linked to physiological indicators and if yes to which ones, and that there is little knowledge on interventions and treatment of burnout. These gaps urge the initiation of new directions in burnout research by bringing together not only academics but also consultants with experience regarding burnout therapy. 

Het kan nog even duren voor de uitkomst van deze Small Group Meeting gepubliceerd is. De grondige doch langzame wetenschap, die onze kennis vooruit helpt maar waar we geduld voor moeten hebben.

 

Google en burnout

Aan de andere kant het uiterste uit de praktijk. In diezelfde maand september 2017 werd een collega-bedrijf uitgenodigd bij Google. Dit bedrijf heeft een eigen methode ontwikkeld om in honderd dagen van je burnout af te komen. Google is geen klant geworden. Dat neemt niet weg dat de belofte om in honderd dagen van je burnout te herstellen medewerkers van Google aansprak. Inmiddels is een hele discussie gaande over hoe houdbaar de belofte is.

 

Bandbreedte burnout: kennis en praktijk

Het is een interessante tegenstelling, dat de wetenschap hiaten in de kennis rond burnout in kaart brengt voor gericht vervolgonderzoek, terwijl de markt de gegarandeerde oplossing van burnout in aantal dagen of weken formuleert. ‘That we really don’t know how burnout develops en evolves over time and that there is little knowledge on interventions and treatment of burnout’ versus ‘In honderd dagen van je burnout af’.

Ergens tussen ontwikkelende wetenschap en snelle praktijk zit uw oplossing voor burnout. Ergens in het midden moet u met kennis uit de wetenschap en goede instrumenten binnen afzienbare tijd geholpen zijn om burnout op te lossen.

 

Abonneert u zich op De Sandra Blog serie: 8 Mindsets om burnout bewust te beperken (rechts bovenaan deze pagina)

Tijdens en na de Week van de Werkstress 2017 (van 13 – 19 november) belicht ik in een 8-delige serie op De Sandra Blog – on work life balance van Priorities, het onderwerp burnout en zet dit om in direct bruikbaar advies.

Onderwerpen

Wat we leren van onderzoek naar burnout? Hoe we het voorkomen! | Hoger kader, werkdruk  en I-SZW De mindset in uw omgeving kan zijn dat werkdruk en burnout niet bestaat | Onderzoek Tilburg University Uw rol als leidinggevende (p.s. heeft u eigenlijk een leidinggevende die die rol voor u vervult?) | Week van de werkstress 2017 – 99 tips over werkdruk. Wel veel voor uw psychosociale arbeidsbelasting of van de mensen die u leiding geeft? | Burnout en beroepsziekten Voor uzelf of voor de mensen in uw organisatie, team, afdeling |  Grasping – procrastination – digital hoarding – perfectionism – workaholism – work alibi. We hebben het over werkdruk en burnout, maar speelt er niet gewoon een keerzijde van uw talent? | Crisismanagement in de boardroom  De rode vlaggen van werkdruk.

Wil je niets van deze serie missen? Abonneer je op De Sandra Blog – on work life balance van Priorities (rechts bovenaan deze pagina).  Je ontvangt de nieuwe posts één of twee keer per week om 06.50 uur ’s morgens.  Met achtergrond informatie en een kwinkslag zet ik je graag aan het denken.

WIL JE WETEN WAT IK VOOR JE KAN BETEKENEN?

Met plezier begeleid ik directeuren, managers, hoogleraren en mensen in vrije beroepen, die een spagaat ervaren tussen declarabele uren werken in hun expertise en hun management-, bestuurs- of acquisitietaken. Met coaching on the job en in-company advies begeleid ik cliënten om veel minder uren te maken door werk te reduceren, de organisatie van het werk opnieuw in te richten, scherpe prioriteiten te stellen en veel hogere targets te halen.

Dit doe ik sinds 2004, met succesvolle begeleiding van bijvoorbeeld een hoogleraar met een grote afdeling, een directieteam van een bank of een directeur van een zorginstelling.

Een spagaat kan veroorzaakt worden door hoge eisen en doordat er teveel werkzaamheden liggen. Een spagaat kan ook veroorzaakt worden door life events, hectiek als working parents, work life balance, mantelzorg, (chronische) ziekte of burnout. Voor de oplossing draag ik mijn werkervaring als advocaat, als Chief Human Resources, lid van het management team en als bestuurslid van het Nederlands Kennisnetwerk Duurzame Inzetbaarheid bij aan de expertise van mijn cliënten. Samen geeft dat prachtige resultaten.

 

Uitnodiging Kennismakingsgesprek

Wil je direct aan de slag om het risico voor jou op burnout te beperken? En is het lastig om te bedenken wat hierin de meest logische stap is om te zetten omdat je zoveel werk hebt liggen (in werk of privé)? Ga dan met me in gesprek.

Ik nodig je uit het Ebook Priorities at Work te downloaden of contact op te nemen voor een telefonisch kennismakingsgesprek. Het gesprek is kosteloos, vrijblijvend en vertrouwelijk. In dit gesprek krijg je helder wat je nu nog tegenhoudt om minder uren te werken, leer je wat er voor nodig is om je werk te verminderen en welke stap je hierin kunt zetten. Je kunt je hier aanmelden.

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

Deel dit artikel