‘Ok, okay, ik zal het boek lezen. Ik zal het boek wel weer lezen, ok, ok’, slofte zij door haar werkkamer met tegenzin. Het boek was namelijk al afgevallen. Er lag genoeg op de leesstapel aan leuke en interessante boeken. Dit boek van Elma Drayer ‘Verwende prinsesjes’ had de checklist niet doorstaan.

Die checklist? Nou:

1. Is het een boodschap die verbindt of juist splijt. De titel had al genoeg gezegd.Geen aardige titel, een titel waar je tegenzin van krijgt. Weer een van die titels die zich richt tot vrouwen. Wat vrouwen nu weer moeten doen of niet moeten doen of anders moeten of meer moeten doen of minder moeten doen of helemaal niet meer moeten doen.

 

En misschien nog erger: een boodschap van een boze vrouw over wat vrouwen … nou noem het maar weer op. Helemaal geen zin in, zo’n duvelse boodschap van vrouwen tegen vrouwen. De lach die vrouwen reserveren voor de mannen in hun omgeving? Eerst maar eens dezelfde brede lach naar andere vrouwen lachen. Eerst maar eens die duim omhoog: ‘Iedereen doet het hartstikke goed’, want iedereen die ik ken, werkt zich namelijk drie slagen in de rondte.

 

2. Is de schrijfster een vrouw die weet waar ze het over heeft en van wie ik dus een boodschap zou aannemen? Iemand die bijvoorbeeld weet hoeveel tijd gemoeid kan zijn met zorg voor kinderen of anderen of er op zijn minst voor open staat. Voor iemand anders zorgen (kinderen, zieke ouder, zieke partner) is gewoon veel werk. En in de tijd dat je dat doet, kun je geen ander werk doen.

 

Van een buschauffeur verwachten wij ook niet dat hij tijdens zijn werk er nog een baan bij doet, bijvoorbeeld als onderhoudsmonteur Siemens vaatwasmachines. Zou wel handig zijn, want dan kon hij met zijn buslijn bij ons lang rijden en onze vaatwasser repareren. Iedereen voelt op zijn klompen aan dat er brokken zouden komen van zo’n multitaskende buschauffeur. Waarom verwachten we dan van zoveel andere mensen, werkende ouders of hardwerkende mantelzorgers, dat ze het wel doen?

Maar goed soms moet je groter zijn dan jezelf en alle gedachten die de titel alleen al oproept terzijde schuiven en het boek gewoon gaan lezen. Waar gaat het boek eigenlijk over? Iemand die hard werkt, op vier dagen in de week en altijd op vrijdag vrij heeft. Is dat een verwend prinsesje? Of zo’n verwend prinsje?

[custom_button style=’btn_small btn_type11′ href=”https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=25755&url=http%3A//www.bol.com/nl/p/verwende-prinsesjes/1001004008293120/&f=TXL&name=priorities”]BESTEL HET BOEK HIER[/custom_button]

Een vader of moeder die 3 dagen een betaalde baan heeft en daarnaast 20 uur per week werkt als ouder, verzorger? Is dat een verwend prinsesje of een verwende prinsje? Of telt daar dat 20 uur werken niet, omdat sommige mensen daar niets van snappen en denken dat je gewoon ‘vrij’ bent?

 

Eigenlijk ben ik wel benieuwd geworden. Waarom schrijft een vrouw met venijn over een andere vrouw? Of is het alleen mijn eigen interpretatie van die titel?

 

Ook ben ik wel benieuwd geworden of dit boek eraan bijdraagt dat we het eindelijk gaan hebben over waar het echt om gaat. Dat mensen met of zonder kinderen of met of zonder zorg voor anderen gewoon hard werken en dat naar eigen inzichten doen, fulltime of parttime.

Dat het soms onmogelijk is om fulltime te werken en je dat dus ook niet moet willen, gewoon omdat je teveel andere taken hebt. Dat er brokken van komen als we deze taken over het hoofd zien, net doen of ze er niet zijn.

De zogenaamde vergeten taken, verborgen tijdsdruk of de (wat ik noem) neuzeltaken, taken die zo onbenullig zijn dat je vergeet rekening te houden met de tijd die ze kosten. Het kan heel slecht zijn voor je gezondheid en voor je duurzame inzetbaarheid als je deze taken over het hoofd ziet en afgaat op de algemene boodschap die een titel als ‘Verwende prinsesjes’ suggereert, te weten dat iedereen fulltime moet werken.

 

[custom_button style=’btn_small btn_type11′ href=”https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=25755&url=http%3A//www.bol.com/nl/p/verwende-prinsesjes/1001004008293120/&f=TXL&name=priorities”]BESTEL HET BOEK HIER[/custom_button]

 

Hoog tijd om het te gaan lezen en mijn gedachten te toetsen en te scherpen aan de inhoud van dit boek.

 

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

 

En dan nu het echte werk van Prinsesje Petronella.  Van verwende prinsesjes kun je namelijk extreem vrolijk worden.

Deel dit artikel