Cijfers van stress bij ondernemers worden in een tweejaarlijks survey bijgehouden door het Centraal Bureau van de Statistiek. Hieronder leest u er meer over en ziet u wat u kunt doen als stress bij u als zelfstandig ondernemer een rol speelt.

 

Week van de Werkstress en nieuwe cijfers van stress

Tijdens de Week van de Werkstress in november (ieder jaar en dit jaar 15-19 november 2021) staan vaak cijfers van stress centraal. Cijfers van burn-out, werkstress, aantal verzuimdagen en kosten die ermee samenhangen.

Percentages die meestal worden gegeven gaan over stress en burn-out van werknemers en van zzp’ers.

 

Week van de Werkstress en niet-gemeten cijfers stress

Daarmee is niet alles gezegd. Hoe zijn de cijfers van stress voor bijvoorbeeld leidinggevenden, c-suite of c-level, bestuurders, managers, directeuren? Hoe liggen de cijfers van bijvoorbeeld hoogleraren of mensen in vrije beroepen, zoals advocaten of bedrijfsartsen? Worden die eigenlijk wel bijgehouden en gemonitord?

 

Stress en burn-out bij eerste en tweede kamerleden en bij ministers

Nog interessanter dit jaar: hoe liggen stress en burn-out cijfers van bijvoorbeeld de Eerste en Tweede Kamerleden en de (demissionaire) ministerraad? In de kranten hebben aardig wat van hen gestaan met het bericht dat ze waren omgevallen, met burn-out of met ernstige nekklachten etc.

 

Niet gemeten cijfers rond stress

Stress en zogeheten psychosociale arbeidsbelasting van veel mensen in deze mooie functies of beroepen worden eigenlijk niet gemeten. Veel zeer hardwerkende mensen vallen dan ook niet onder de gemeten stress cijfers.

Daarom geef ik u cijfers van stress van een categorie hardwerkende mens die wél gemeten worden: stress onder de zelfstandig ondernemers.

 

Psychosociale arbeidsbelasting bij zelfstandig ondernemers

In onderstaande tabel van het CBS ziet u gegevens vanuit een goede onderverdeling:

  • Zelfstandig ondernemer zonder personeel
  • Zelfstandig ondernemer z.p.-eigen arbeid
  • Zelfstandig ondernemer z.p.-producten
  • Zelfstandig ondernemer zonder personeel die vooral producten verkoopt of grondstoffen aanbiedt.
  • Zelfstandig ondernemer met personeel

Onderzocht worden de volgende onderwerpen:

  • Werkdruk, Heel veel werk doen, Extra hard werken
  • Zelfstandigheid in het werk, Zelf beslissen, Volgorde werkzaamheden bepalen, Werktempo bepalen, Oplossingen bedenken, Verlof nemen
  • Slachtofferschap op het werk, Ongewenste seksuele aandacht, Intimidatie, Lichamelijk geweld, Pesten
  • Psychische vermoeidheid door het werk, Emotioneel uitgeput, Leeg voelen, ’s Ochtends moe voelen, Vergt veel om met mensen te werken, Uitgeput door werk

Bron: Statline CBS Open Data 

Is de afbeelding niet goed leesbaar? Klikt u dan hierboven op de brongegevens van het CBS Statline. In die gegevens ziet u ook de omschrijvingen van wat werd onderzocht.

 

Wat kunt u als ondernemer doen bij stress?

Belangrijker dan de percentages is natuurlijk dat u zo snel mogelijk bij ervaren stress weg beweegt. Preventie van stress en het oplossen van stress gerelateerde klachten is prioriteit in het geval stress bij u speelt of bij iemand in uw omgeving. Priorities heeft hiervoor een bewezen goed aanbod om mensen direct in staat te stellen minder uren te werken en hogere targets te halen.

Moet u erg snel werken, heel veel werk doen, extra hard werken? Bent u daarnaast emotioneel uitgeput, voelt u zich leeg of ‘s morgens moe? Voelt u zich uitgeput door uw werk? Let dan goed op (uzelf).

U wilt niet in de stress cijfers van volgend jaar terug te vinden zijn, als onderdeel van de cijfers van burn-out of samen met anderen die dit jaar met elkaar 9,4 miljoen dagen verzuimen.

Op tijd gas terug nemen, uw stress signalen goed monitoren en daarmee direct uw stress klachten verlagen.

Dit kan via het overzicht stress signalen dat ik u graag toestuur (stuur mij via de contactpagina een bericht). Ook kunt u het Ebook Priorities at Work met 9 Werkende Oplossingen voor Werkdruk downloaden waar het in is opgenomen. Vanzelfsprekend kunt u ook direct contact met Priorities opnemen. Dan inventariseren we wat u kunt doen om minder uren te werken en hogere targets te halen.

Less is more. Uw stress signalen goed monitoren is een eenvoudig instrument en uiterst effectief. 

 

Sandra Kruijt

 


 

Bron:

Centraal Bureau voor de Statistiek, Den Haag/Heerlen en TNO, Leiden

Deel dit artikel