Het is een tijdje stil geweest op De Sandra Blog. Bij een fietsongeval maakte ik een harde landing op asfalt, waardoor ik met een whiplash kamp. Na wat heen en weer gedoe, wel-niet werken, wel-niet hersenschudding, besloot ik minimaal te werken. Oftewel: Work balanced. Met minimale inspanning bereikte ik in diezelfde tijd echter maximale resultaten, kennelijk wat Stephan Covey bedoelt met ‘do the right thing’?

De epaper ‘Structurele aandacht voor mantelzorg bevordert werk-privé balans’ is inmiddels op veel sites vermeld en Gabor Mooij en ik kregen goede reacties op de inhoud. Van een groot bedrijf kreeg ik de vraag of zij het beschikbaar mochten stellen aan hun managers (dat mag, graag zelfs, met een kleine vergoeding voor herpublicatie) en ik werd benaderd voor een paar leuke projecten/activiteiten rond mantelzorg. Daarnaast (met dank aan Saskia de Bel, Lotte Wouters en Khadija Nairi van de NVR) werd De Balanstool Priorities.nu en het aanbod van Priorities opgenomen in de landelijke campagne van de NVR ‘Samen Uit, Samen Thuis’ met de vraag die daarin centraal staat: ‘Samen zorgen voor jullie kind én allebei blijven werken. Hoe doen jullie dat?’

Voor mensen die het antwoord nog gaan formuleren en beleven, is de campagne bedoeld. Mensen die het antwoord al gevonden hebben, nodig ik graag uit via mail (sandra.kruijt@priorities.nl) of via een reactie hieronder hun tips en trucs te laten weten. Uw opmerkingen en tips zal ik dan in de campagne inbrengen. Ook nodig ik u graag uit mensen die u in uw omgeving achter een mooie buik, kinderwagen of rennende kids ziet lopen op de campagne te wijzen. Daarvoor heb ik de belangrijkste zaken uit de campagne hieronder overgenomen uit de folder van de NVR.

===========Uit: Folder NVR Samen Uit, Samen Thuis =============

Hoe zorgen jullie er straks voor dat je allebei voor je kind kunt zorgen én je allebei kunt blijven ontwikkelen in je werk? Al over nagedacht? Nee? Doe het dan nu. Wij geven je tips en hebben de informatie voor je die je nodig hebt, zoals:

– Welke verlofregelingen zijn er?

– Hoe kies je de beste kinderopvang?

– Flexibel werken?

– Minder uren werken?

– Hoe overleg ik dit met de werkgever?

Eerlijk verdelen – De campagne ‘Samen Uit Samen Thuis’, een initiatief van de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR), richt zich op jonge ouders en hoe zij werk en zorg eerlijk onderling verdelen.

De NVR start deze campagne op de Negenmaandenbeurs 2011 (die van 16-20 februari 2011 heeft plaatsgevonden) met een stand, gratis informatie op het Kennisplein door experts en sprekers op het Podium. Na de beurs komen er activiteiten in het hele land. Er wordt samengewerkt met diverse organisaties en personen. Kijk voor meer informatie op de website van de NVR.

Met dank aan Saskia de Bel, Roos Wouters, Rutger Groot Wassink, medewerkers FNV, Tineke v.d. Kraan, Mieke Bakker, medewerkers SKON, BOinK, E-quality, Sandra Kruijt, alle gastvrouwen en leden van het promotieteam, bestuursleden en medewerkers NVR, Khadija Nairi, vrijwilligers uit lidorganisaties NVR.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit de Stichting Gak en het ministerie van SZW.

======================================================

Vanaf nu gaat de campagne ‘het land in’. De titel van de campagne nam de NVR over van het succesvolle boek van Saskia de Bel. In dat kader heb ik een leuke aanbieding voor u. Saskia de Bel is psycholoog en deed onderzoek naar het combineren van carriere en kinderen. Ze heeft een succesvolle praktijk voor loopbaanbegeleiding en psychotherapie.

Ik heb het boek met veel plezier gelezen en kan het iedereen van harte aanbevelen. ‘Maar zo’n zes procent van de gezinnen heeft een verdeling van werk en zorg gevonden die past in de moderne beeldvorming en waar het hele gezin gelukkig van wordt. Saskia de Bel onderzocht wat het geheim is achter hun succesvolle werk-zorgverdeling.’ (uit: folder Kosmos Uitgevers).

Hoewel de voorkant door de schoenen in de illustratie wat vrouwelijk kan aandoen, vind ik het boek voor mannen en vrouwen heel lezenswaardig, door de vele concrete interviews met wat Saskia noemt de ’trendsetters’, mannen en vrouwen die de verdeling werk-zorg goed geregeld hebben. De literatuurlijst die ten grondslag ligt aan het boek is indrukwekkend. Daarnaast raakt Saskia de juiste toon – een aardige en uitnodigende – die aanzet tot nadenken en het formuleren van je eigen werk-zorg verdeling. Of zoals Vincent Duindam, zorgend vader, schrijver en universitair docent Universiteit Utrecht schrijft: ‘Dit boek is een grote inspiratiebron om de taken nu écht samen te gaan delen’. (uit: Samen Uit, Samen Thuis).

Saskia formuleert het zelf als volgt: ‘Een carrière, zorg voor huishouden en gezin, een goede relatie en ook nog eens een leuk sociaal leven: we willen het allemaal. Veel stellen worstelen dan ook met de verdeling tussen werk en thuis. Bovendien rollen veel gezinnen toch weer in het traditionele model waarin de man veel werkt en de vrouw veel zorgt. Terwijl het merendeel dat graag heel anders zou zien. En terecht, want stellen die werk en zorg samen delen, zijn gezonder en gelukkiger, hun relatie is stabieler én het gaat beter met de kinderen!’

Als Saskia’s boek het ‘food for thought’ geeft, is de Balanstool Priorities.nu de tool die laat zien hoe je taken echt samen kunt verdelen.

Priorities – Professional Organizing heeft de Balanstool Priorities.nu gemaakt die ondersteunt bij het vinden van de juiste balans. Balans als basis van succes in het werk, geluk & succes in privé. Deze internetapplicatie maakt u duidelijk hoe u uw dagelijks beschikbare 24 uur verdeelt en hoe u een goede balans bereikt. Samen aan de slag. Heel praktisch en concreet. Na een uitleg over het juiste gebruik en het afsluiten van een licentie kunt u met de Balanstool Priorities.nu aan de slag.

Daarom hebben Saskia en ik handen ineen geslagen. Met dank aan en via de NVR worden onze workshops aangeboden. ‘Samen Uit, Samen Thuis’ van Saskia, ‘Het verdelen van zorg met De Balanstool Priorities.nu’, en de combinatie workshop ‘Samen aan de slag met de Balanstool Priorities.nu’. Deze workshops kunt u ook in-company door ons laten verzorgen of u kunt deelnemen aan een open inschrijving workshops. Als u meer informatie daarover wilt ontvangen, neemt u dan contact met mij op (sandra.kruijt@priorities.nl).

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

Deel dit artikel