Eind 2020 wijs ik je graag op The Elders, Forgiveness Forum, Peter Gabriel en een nieuwe trend die ik zie komen.

 

The Elders, Forgiveness Forum en Peter Gabriel

Voormalig wereldleiders, The Elders, volg ik al tijden. Hun door wijsheid der jaren gebalanceerde meningen inspireren mij altijd. 2021 staat voor hen in het teken van Forgiveness. 

 

Op 16 december jl. volgde ik hun webinar in samenwerking Forgiveness Forum, met als onderwerp hoe we in lastige kwesties als COVID-19, raciale ongelijkheid, klimaat ongelijkheid en (politieke) stabiliteit baat hebben bij vergeving en empathisch leiderschap.

 

Naast relevant en hoopvol was het bijzonder om in één webinar te zijn met Mary Robinson, die ik erg bewonder en met Peter Gabriel. Wat kan ik over hem zeggen? Dat ik niet meer van de leeftijd ben dat ik voor mijn laptop als een doorgewinterde fan ging gillen, maar dat eigenlijk wel wilde doen toen hij onverwacht mijn beeld in kwam.

 

Twee onderwerpen voor een mooi 2021

 

“Vergeving kan vooral krachtig zijn in perioden van collectieve angst en verhoogde persoonlijke stress, zoals we die nu allemaal voelen”. – Time

 

Dat leerde ik, ook uit het opiniestuk in Time van Andrew Serazin, president van de Templeton World Charity Foundation en voorzitter van Forgiveness Forum. Het is een reeks wereldwijde gesprekken over de mentale en fysieke gezondheidsvoordelen van vergeving.

 

Interessant is wetenschappelijk onderzoek (2009) dat aantoont dat een hoger niveau van vergevingsbereidheid verband houdt met lagere niveaus van angst, depressie en stress.

 

Nieuwe trend 

Vanuit werkdruk specialisatie en stress preventie vind ik deze positieve gevolgen van vergeving geweldig. Nóg leuker in mijn werk vind ik het onderdeel trendwatching. Trends zien of voorspellen, soms zelfs trendsetting op het gebied van werk en leiderschap.

 

Fascinerend vind ik wat Serazin schrijft: dat er studies zijn waar goed werkende interventies uit samengesteld kunnen worden op gebied van vergeving. En de parallel die hij trekt met het succes van Mindfulness: “Hoewel onderzoek naar mindfulness pas in de jaren tachtig aandacht kreeg, is het bijna onmogelijk om vandaag een plek te vinden die het niet promoot als sleutel tot welzijn. In scholen, het leger en bedrijven wordt er in geïnvesteerd”.

 

Net als bij vergeving is in veel omstandigheden aangetoond dat mindfulness en meditatie de stressniveaus verminderen, hartaandoeningen verlichten en de bloeddruk verlagen.

 

Ik voorspel een trend. Net zoals mindfulness, meditatie en yoga wordt ingezet om stressniveaus te verminderen in bedrijven, organisaties en door mensen privé, zo zal een trend ontstaan waarbij workshops over vergeving worden aangeboden.

 

Graag geef ik je dit als immaterieel kerstcadeautje: een mooie kans om trendsetter te worden, maar vooral om als één van de eersten te weten van deze fascinerende manier voor stress reductie en het verhogen van mentale en lichamelijke gezondheid.

 

Hou me op de hoogte, van je mening of visie, als je je aansluit bij The Elders of het Forum of misschien zelfs zelf een workshop ontwikkelt of aanbiedt.

 

Sandra Kruijt

Eigenaar Priorities | Management consultant | Executive coach

 

Watch who The Elders are or follow The Elders in 2021

Watch the Inaugural Event | Forgiveness Forum

Read the article in Time After a Year That Pushed Us to the Brink, It’s Time for Forgiveness to Go Viral. 

 

Priorities. Makes life easier for busy professionals.

Deel dit artikel