In rapporten en op de site van European Agency for Safety and Health at Work staan belangrijke en betrouwbare cijfers over stress op het werk.

 

Waar staat EU-OSHA voor?

Het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid is gevestigd in Bilbao, Spanje. Het werk van dit agentschap vormt een belangrijke basis voor beleid in Nederland rond veilig en gezond werken. Ook op het gebied van stress en zogeheten psychosociale arbeidsbelasting is betrouwbare informatie van dit agentschap vaak de basis.

Op de site van het Europees Agentschap vindt u feiten en cijfers over veiligheid en gezondheid op het werk (Occupational Safety and Health at work), gebaseerd op de resultaten van belangrijke Europese projecten. Daarnaast gegevens uit de zogeheten: ‘EU-OSHA’s European Survey of Enterprises on New and Emerging Risks (ESENER)’.

 

Tools en instrumenten, ook rond stress

Bevindingen, gepresenteerd in gebruiksvriendelijke tools, geven vaak een goede momentopname van hoe risico’s op de werkplek worden beheerd en van arbeidsomstandigheden, demografie en OSH-beleid en -strategieën.

 

Opiniepeilingen EU-OSHA

EU-OSHA houdt daarnaast opiniepeilingen om te helpen begrijpen hoe mensen over hun werkomgeving denken. Het verzamelen van deze feiten en cijfers is een hoeksteen van het werk van EU-OSHA en resultaten helpen beleidsmakers en onderzoekers om opkomende trends te identificeren.

 

Priorities en EU-OSHA

Ik adviseer u regelmatig een kijkje op de site te nemen. Vooral als het gaat over opkomende gezondheidsrisico’s op het werk is het goed hier in een vroeg stadium kennis van de hebben en om tijdig uw beleid hierop af te kunnen stemmen.

In Nederland hebben we natuurlijk ook de situatie met veel zelfstandigen, die al dan niet onder beleid rond veiligheid en gezondheid vallen van de bedrijven of organisaties waar zij voor werken. In dat kader is steeds belangrijker geworden dat mensen ook hun eigen veiligheid en gezondheid op het werk in de gaten houden. Ook is het belangrijk dat u zich ervan bewust bent dat veel goede en betrouwbare informatie bestaat, relevant voor uw gezond werken.

Vanuit Priorities is betrouwbare informatie rond stress en gezond werk sinds 2004 altijd de basis. Op deze site en blog van Priorities publiceer ik sinds 2009 goede informatie rond stress en voor gezond werken, een onderwerp dat in mijn ogen ieder van ons aangaat.

 

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

 

(Deze post werd voor het eerst gepubliceerd op 21.5.2010 en bijgewerkt op 7.10.2021)

Deel dit artikel