De laatste tijd heb ik veel opgetrokken met mensen die geen kinderen hebben. Mensen die een carrière maken en daarbij niet in de weg gezeten worden door kinderen. Wat klinkt dat onaardig, maar iedereen die mij kent weet dat ik dol op mijn kinderen ben en ze zeker niet als wegblokkeerders ervaar, maar deze kant van het ouderschap moet ook gezegd kunnen worden.

Ik heb mij gerealiseerd dat ik met kinderen nooit meer de overtreffende trap bereik. Vroeger wel: werken tot je erbij neerviel. En dan met trots, tot je erbij neerviel, kijken naar wat je had bereikt. Gewoon snoeihard werken, er helemaal voor gaan, alles en iedereen die je daarbij in de weg stond flink aan de kant toeteren. Mijn ouders hebben wat met mij te stellen gehad. Niet in mijn puberteit, maar daarna. Toen ik aan het werk ging. Ik had namelijk nergens tijd voor.

Nu weet ik dat ik die overtreffende trap niet meer kan halen. En een steek van jaloezie gaat soms door me heen. Ik wil het liever niet toegeven, maar het is wel zo, als ik mensen zie die de overtreffende trap wel bereiken.

In de gradatie: lekker bezig zijn –  lekker werken – goed bezig zijn – hard werken, heb je de overtreffende trap en dat is ongelofelijk snoeihard werken en enorme resultaten bereiken. Tot je bijna omvalt en dan plof je in je bed. Sandrajaloers@u. Ik werk namelijk hard, maar met de kinderen moeten wij eerst zorgen dat zij happy zijn en in bed ploffen voordat we weer verder kunnen werken. Daarna pas plof je moe maar voldaan in je bed tijdens die spitsuur van het leven, waarin het als working parents een kunst is om op alle vlakken te presteren.

Die overtreffende trap van hard werken, dat komt later wel weer, stel ik mijzelf gerust. Als de kinderen het zonder ons kunnen stellen. Als de rest van nu hardwerkend Nederland al bijna prepensioen overweegt of de centjes op de bank aan het tellen is om nooit meer te hoeven werken, ga ik me daar toch een partij WERKEN.

Zo bedenk ik mij op een zonnige middag terwijl ik op mijn terrasje zit, spelende kinderen, krantje erbij, lekker in het zonnetje. Jaloers@sandra?

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

Deel dit artikel