U vindt het wellicht leuk om te weten dat ik voor u het boek De Bedrijfsatleet van Koen Gonnissen en Alain Goudsmet aan het lezen ben. Beide zijn directeur van het Mentally Fit Instituut Europa en gelieerd aan het bedrijf Lifeguard in Utrecht. Ik kreeg het boek bij een bijeenkomst van de NIVE (Nederlandse vereniging voor managers). Aangezien mijn werk zich toespitst op duurzame inzetbaarheid en work life balance ben ik het gaan lezen.

Na een paar pagina’s lezen vond ik al dat iedereen het boek zou moeten lezen. Halverwege vind ik dat nog sterker en vermoedelijk – als ik aan het einde van het boek ben – heb ik zo’n gevoel dat ik het u per megafoon wil gaan voorlezen.

‘Waarom’, zult u wel vragen? Nou, de finesses van vitaliteit leer je in dit boek. Hoe het wer1001004010529503kt, waarom het werkt en wat er werkt. Het is kennis die we allemaal in meerdere of mindere mate hebben of die we zouden moeten hebben. Maar, let op, dit is het eerste boek waarbij je op iedere pagina bewust bent van je eigen verantwoordelijkheid. Nog beter en leuker: die gewoon wilt gaan nemen.

Nou heb ik al, net als u wellicht, heel wat boeken gelezen op het gebied van zelfmanagement, fitheid, balans, succes, geluk en gezondheid. Dit is het eerste boek waar je niet bij denkt: ‘zou ik inderdaad moeten gaan doen’, waarna je het boek  in de kast zet en er nooit meer aan denkt. Dit is een boek waarbij je op iedere pagina zin krijgt om aan de slag te gaan met je eigen gezondheid en vitaliteit.

Voor ik de recensie schrijf, dacht ik maar eens de simpele instructies uit het boek te gaan volgen, te beginnen met het ochtendritueel. Ik kan u vertellen dat het werkt. Als ik in het tempo dat ik daarmee bereik de rest van de dag voortzet, verzet ik niet alleen een berg, maar een gouden berg.

Het betekent helaas wel dat afscheid moet nemen van mijn Love – Peace – Grunberg way van opstaan. Rustig opstaan, bijkletsen met de kids, aan het ontbijt, koffie, de hersens wakker laten worden met Grunberg in de Volkskrant. Vervolgens nog meer koffie en pas als die is uitgewerkt het tempo in de dag brengen.

Het is wel jammer, dat afscheid. Maar ik voel mij aanmerkelijk goed bij de bedrijfsatletische manier van wakker worden. Spring je bed uit, doe alle gordijnen open of alle lichten aan, rek en strek tien minuten. Als je het helemaal goed wil doen: ga naar buiten, drink jus d’orange en daarna een ontbijt. Met het tempo waarin de dag verder gaat, heb je het boek in no time gelezen.

Bent u overtuigd en wilt u zelf ook Bedrijfsatleet worden? U kunt het boek hier bestellen.

 

Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt

herkendedruppel

Priorities is supporter van de campagne Herken de Druppel – Check je Werkstress.

Priorities is sinds 2004 gespecialiseerd in werkende oplossingen voor werkdruk. Meer weten over wat Priorities voor u kan doen? Neemt u telefonisch contact op (T: 010-5216211) of stuur een email (sandra.kruijt@priorities.nl). 

De Bedrijfsatleet – (Jezelf) Managen onder druk

Excellent presteren onder druk in een klimaat van continue veranderingen. Alain Goudsmet en Koen Gonnissen hebben jarenlang topsporters begeleid en zo als coach van individuen en teams een schat aan praktische ervaring opgedaan. Zij hebben zich na hun sportcarrière gespecialiseerd in de begeleiding van een andere groep die evenzeer aan druk en stress wordt blootgesteld: werknemers, zelfstandig ondernemers, managers en kaderleden die zij ‘Bedrijfsatleten ©’ noemen.

Een overladen werkschema, eindeloze files, conflicten met klanten of collega’s, de continue dreiging van afslankingen, deadlines, prioriteiten, urgenties … wat kost jou het meeste energie? Tot waar reikt jouw weerstand? De noodzaak om creatief en innovatief te denken in economisch moeilijke tijden dwingt de meeste mensen bovendien uit hun comfort zone: ook dit kost enorm veel energie! Een toenemend aantal afwezigheden te wijten aan “ziekte” bewijst dat vele mensen te diep putten uit hun emotionele, mentale en fysieke reserves! Je bent maar zo sterk als je zwakte energie batterij…

Dit boek geeft inzicht in het mechanisme van continue hoogwaardige prestaties onder druk, en het belang van een snelle en efficiënte recuperatie na druk. De auteurs reiken een schat van praktische tips aan om de jachtige sleur van de dagelijkse stress te doorbreken, en excellent te kunnen blijven presteren zonder onnodige energie te verspillen. Zij tonen aan dat oplossingen eenvoudig kunnen zijn en voor de hand liggen. Elke werknemer kan trainen om een ‘Bedrijfsatleet’ te zijn of te worden. En jij? Ben jij een ‘Bedrijfsatleet’ of een ‘Bedrijfskamikaze’?

 

Deel dit artikel